„Přijímací zkoušky se týkají všech našich uchazečů bez výjimky. I samí jedničkáři je musejí absolvovat. Jsou ale zvýhodněni vyšším počtem bodů za průměr ze základní školy," informoval Vlastimil Čepelák, ředitel Gymnázia ve Žďáře nad Sázavou. Ačkoliv je podle jeho slov dětí stále méně, ročníky se jim daří naplnit, aniž by museli přijímat žáky s horším prospěchem.

Podobné to je ve velkomeziříčském gymnáziu. „Bez úspěšného složení přijímací zkoušky žáka nepřijmeme. Pokud má skvělý studijní průměr ze základní školy, zohledníme to, studenti za něj získají body navíc. Může to ale tvořit nejvýš dvacet procent celkového hodnocení. Svých kritérií se ale držíme; kdo je nesplní, toho nepřijmeme," řekl ředitel Gymnázia ve Velkém Meziříčí Aleš Trojánek.

K přijímacím zkouškám u čtyřletých maturitních oborů se přiklonili i ve Střední odborné škole v Novém Městě na Moravě. Původně ale zvažovali přijímání studentů na základě prospěchu ze základní školy s tím, že ti se studijním průměrem do 2,2 by ke zkoušce nemuseli. „Nakonec jsme zájemce o studium pozvali všechny, abychom si mohli udělat nějaký žebříček, srovnat jejich vědomosti," sdělil ředitel školy Ivo Teplý. „Zkouška se týká celkového vědomostního přehledu – je tam něco z matematiky, z češtiny i z dalších obecných znalostí," doplnil ředitel s tím, že výsledky budou zveřejněny ve středu odpoledne.

Přijímací řízení včera proběhlo také v soukromé Střední škole ekonomiky a cestovního ruchu ve Žďáře nad Sázavou. Písemné zkoušky vedení školy nepožadovalo. „Přijímáme studenty na základě prospěchu ze základní školy za poslední tři pololetí, podle hodnocení profilových předmětů, účasti ve vědomostních soutěžích a výsledků ústního pohovoru," uvedla ředitelka školy Milada Holemářová.

První kolo přijímacích zkoušek mohou školy pořádat od 22. do 30. dubna. Po zkouškách musí ředitel do tří pracovních dnů vydat seznam přijatých, nepřijatí dostanou rozhodnutí písemně. Pokud je žák přijat a chce na školu nastoupit, musí do deseti dnů od přijetí rozhodnutí odevzdat na škole zápisový lístek.
Nepřijatí žáci se mohou odvolat, o odvolání poté rozhoduje krajský úřad. Školy, které nenaplní kapacitu, mohou po prvním kole přijímacího řízení konat další.