Podobné aktivity organizují od července do srpna především v menších obcích po celém regionu. Závody, při kterých na lávce překonávají vodní plochu zpravidla na kole, ale třeba i na trakařích, často pro účastníky končí pádem a nedobrovolnou koupelí. To je však neodrazuje, ale spíše naopak ještě takovým akcím přidává na napětí a popularitě. Není to totiž vážně míněné sportovní klání, ale především možnost, jak se dobře pobavit a setkat se svými přáteli.
Jelikož jsou některé podobné závody už dlouholetou zvyklostí, vytvářejí úspěšný vzor, který se pokoušejí následovat i v dalších obcích.

Zakladatel Javorské lávky Petr Žák zdůraznil, že ho k uspořádání prvního ročníku v roce 2007 inspirovaly právě úspěšné příklady v okolí. Nyní mají v Javorku za sebou již devátý ročník. „Když jsme akci nějaký rok vynechali, souviselo to se zhoršenou kvalitou vody,“ připustil Žák.

Úspěšné zdolání překážky není přitom vůbec jednoduché. „V současnosti má lávka délku čtyřicet metrů. Prvních dvanáct je v šířce třicet centimetrů a dále potom dvacet centimetrů. V prvních ročnících měla dvacet po celé délce, ale pro některé závodníky to bylo příliš, proto došlo k částečnému rozšíření,“ řekl Žák.

Ilustrační foto.
Opilý muž ležel na zemi, nebyl schopen komunikovat

Přímo na vodě připravují parket na taneční zábavu. Každý rok dorazí 300 až 500 hostů. Letos se nebáli ani špatného počasí. „Akce se koná za každých podmínek, vždy totiž věříme, že nakonec bude počasí stát při nás,“ podotkl další organizátor Kamil Zámečník. Nakonec neměli důvod si na něj stěžovat. „Byla tam letos skvělá atmosféra,“ dodal Zámečník.

V Radostíně nad Oslavou připravili teprve čtvrtý ročník Radostínské lávky. I přes krátkou tradici si vedoucí představitelé obce pochvalují zájem účastníků. „Za krásného slunečného počasí se v neděli odpoledne přišly pobavit asi dvě stovky návštěvníků, kteří hlasitě povzbuzovali soutěžící,“ sdělil starosta Radostína na Oslavou Antonín Váša. Mohli přitom soutěžit hned v několika kategoriích. „Dospělí lávku překonávali na kole, dospělí i děti se předvedli v závodech na trakaři a v poslední kategorii mohli využít libovolné plavidlo k překonání vody,“ informoval Váša. Součástí akce byl i doprovodný program.

Návštěvníci, kteří neměli zájem o soutěžení, mohli absolvovat vyhlídkovou jízdu. Pořadatelé se také postarali o zajištění občerstvení. „Všichni prokázali nadšení, elán a obětavost při přípravách této události. Patří jim velký dík,“ dodal Váša.

Na potencionální návštěvníky naopak ještě budou čekat organizátoři Blažkovských závodů přes rybník, které připravují ve vesnici Blažkov už od roku 1947. Příští týden v neděli tam ve dvě hodiny odpoledne zahájí už šestapadesátý ročník pod záštitou členů místního sboru dobrovolných hasičů. Akce se tam stala skutečnou tradicí, která se úspěšně přenáší z generace na generaci. „Prvním pořadatelům nebylo ještě ani třicet let. I nyní jako osmdesátníci závody rádi z nostalgie navštěvují, aby si mohli připomenout zábavu svého mládí,“ vysvětlila starostka Blažkova Petra Tatíčková.

V minulosti tam dosahoval počet účastníků i tisícovky a počet obyvatel obce se tak na krátkou dobu pětinásobně zvětšil. Díky nadšení organizátorů téměř nechyběl rok bez této speciální události. Výjimkou byla pouze devadesátá léta. Nešlo však o úpadek zájmu rekreantů, ale o přírodní neštětí. „Region tehdy zasáhly silné přívalové deště, které rybník zničily. Tehdy nebyl dostatek prostředků na opravy,“ připustila Tatíčková.

Událost tu podobně jako jinde není jen o samotných závodech, ale i o doprovodném programu, na kterém si přijdou na své fanoušci historických vozidel. Majitelé takových automobilů mohou ještě dnes kontaktovat pořadatele a aktivně se na výstavě podílet.

Dalším dějištěm závodů, které na své návštěvníky teprve čeká, je vesnice Račín. Račínskou lávku letos připravili až na sobotu 25. srpna. Zájemci tak mají stále dost času.

JAKUB DOSTÁL