„Kroužkovali jsme i kousek za hranicemi Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, objížděli jsme hnízda na Velkomeziříčsku, Bystřicku, Novoměstsku a Žďársku. Na Velkomeziříčsku jsme navštívili celkem jedenáct lokalit a v devíti z nich jsme byli úspěšní. Čapí „mimina“ už měla ideální čas na kroužkování, rozdali jsme třicet kroužků,“ popsal první etapu letošního monitoringu čapího hnízdění ornitolog Jaromír Čejka. „Kroužkování čápů by bylo nemyslitelné bez pomoci hasičů, kteří nám velmi vychází vstříc,“ přidal ornitolog dodatek s pochvalou.

V loňském roce se podařilo okroužkovat dvaašedesát čápat. Po slibném začátku očekávali ornitologové tentokrát rekordní „úrodu“. Další štace už ale nebyla tak úspěšná. „Druhý den jsme navštívili Bystřicko – Dalečín, Jimramovské Pavlovice, Bohuňov a Bystřici nad Pernštejnem. Kroužkovali jsme ale jen v Bohuňově, tam byla čtyři čápata,“ uvedl Jaromír Čejka.

Poslední den absolvovali ornitologové cestu po hnízdech na Novoměstsku a Žďársku. „Hasiči nám poskytli zcela novou techniku, plošinu, která se dokáže vysunout až do výše třiceti sedmi metrů. Díky ní jsme se dostali prakticky všude. První zastávka byla v Novém Městě na Moravě,“ začal s dalším vyprávěním ornitolog.

Ilustrační foto.
Velká Bíteš se přiblížila realizaci obchvatu

„Tamní hnízdo jsme sledovali od prvopočátku, přišla tam na svět čtyři mláďata. Ale kroužkovali jsme pouze tři. Co se stalo se čtvrtým, nevíme. V Jamách jsme pak okroužkovali čtyři čápata. Naopak v Řečici se hnízdění vůbec neuskutečnilo,“ pokračoval Jaromír Čejka.

Přes Mirošov, Moravec, Bobrůvku, Ostrov nad Oslavou, Bohdalov, Rudolec a Újezd se ornitologové dostali až do Nového Veselí, kde je čekalo velké zklamání. „Ve Veselí jsme s kroužkováním tutově počítali. Věděli jsme, že tam hnízdění proběhlo. Ale pak nám místní řekli, že se objevili mladí čápi, kteří začali hnízdo atakovat,“ sdělil Jaromír Čejka.

Tamní čapí tragédie je pro místní dodnes nepříjemnou vzpomínkou. „Přiletěl jiný čapí pár a strhla se bitva o hnízdo. Přitom byla zničena snůška, takže se letos nedočkáme ani jednoho mláděte,“ posteskl si starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek.

Novoveselská čapí rodina je bedlivě sledovaná nejen místními obyvateli. Prostřednictvím on-line kamery se na čapí „reality show“ dívají lidé v celé České republice. „Mláďata mívají „naši“ čápi každý rok. I letos byla v hnízdě tři vejce, ale bohužel došlo k té bitvě. Viděl jsem ji na vlastní oči, byl to doslova a do písmene krvavý boj. Šli po sobě nelítostně, hlavně zobáky,“ popsal Zdeněk Křivánek.

Podle ornitologů nejsou podobné situace mezi čápy výjimkou. I to, že již dospělí mladí čápi třeba po dvou letech napadnou v hnízdě své vlastní rodiče. „Mladí čápi začínají hnízdit až v pátém nebo v šestém roce života. Do té doby se vracejí na místo, kde spatřili světlo světa, a tam napadají hnízdící pár,“ vysvětlil Jaromír Čejka.

Ornitologové letos okroužkovali celkem čtyřiašedesát čapích mláďat, čímž překonali loňský rekord. Ne všechna čápata ale už byla ve věku, kdy bylo možné jim na nohu umístit „prstýnek“.

Například ve Vojnově Městci nalezli ornitologové v hnízdě teprve čerstvě narozená „mimina“. „Na Žďársku je hnízdění letos velmi různorodé. Někde jsou čápata čtyřtýdenní, jinde se zrovna vyklubala. Je to dáno tím, jak přílet některých jedinců zpozdila vlna chladných dní, která ptáky vracející se z teplých krajin zastihla v Maďarsku,“ objasnil Jaromír Čejka.

Turisté se ve Žďárských vrších mohou setkat se stády ovcí.
Ochranáři nasadili namísto těžké techniky živé sekačky