„Když se jim vrátí domů z nemocnice člověk, který byl dosud soběstačný, a najednou se o sebe nedokáže sám postarat, tak si neví rady," vysvětlila regionální pracovnice Diakonie Martina Dvořáková. Problém je podle ní hlavně nedostatek informací. „Často neví, na co mají nárok, jak s nemocným komunikovat a jak ho ošetřovat, takže jim chceme pomoci se v tom zorientovat a naučit je, jak se o ně lépe postarat," sdělila Dvořáková. Na kurzech se budou lektoři snažit lidem zprostředkovat užitečné informace týkající se jejich problémů, a dostanou šanci na výměnu vlastních zkušeností. Pomoci jim může i soubor příruček a DVD. Cyklus je uspořádaný do sedmi kurzů po šesti hodinách.

Program tvoří čtyři základní kurzy sociálně-právní, ošetřovatelský, fyzioterapeutický, praktický a nácvikový. A také tři specializované pečování o člověka s demencí, v závěru života a kurz komunikace.

Například v Pečování v závěru života získají informace o specifických ošetřování v této fázi bytí. Účastníci se budou moct sdružovat do podpůrných skupin, které na kurzy plynule navážou. „To jim může pomoci překonat pocity izolace a bezmoci. Budou se také navzájem podporovat," dodala Dvořáková.

Diakonie je druhá největší nestátní organizace, která v tuzemsku poskytuje sociální služby. Provozuje ji Českobratrská církev evangelická. Její členové například v minulosti organizovali humanitární pomoc obětem povodní v Česku.