V korytech řek Balinky a Oslavy ve Velkém Meziříčí se objeví dělníci v tomto týdnu. To, o jaké aktivity ve zbývajících měsících roku konkrétně půjde, bude podle informací mluvčí povodí Gabriely Tomíčkové záviset na počasí.

Prohrábka dna

„Pravděpodobně budou dělat takzvanou prohrábku dna, tedy odstraňování sedimentů v řece Balince. Úprava koryta toku proběhne v délce 1,5 kilometru, přičemž zvýší jeho kapacitu na stoletou vodu," popsala blíže Tomíčková činnosti, do kterých se stavbaři pustí. „Oslava se potom bude upravovat v délce dva kilometry," doplnila ještě mluvčí.

Akci za 169 milionů korun realizuje Povodí Moravy s finančním krytím z Ministerstva zemědělství České republiky a Evropské unie. Zakázku vysoutěžilo sdružení firem PPO Velké Meziříčí, složené z podniků Metrostav a Hochtie. Obsahuje kromě zmiňovaného zvýšení kapacity koryt řek i vybudování nábřežních zdí zamezujících rozlivům, protipovodňových zemních valů a přestavbu pevného jezu na pohyblivý. Součástí díla je nová lávka a most v areálu společnosti Nkt cables. Termín dokončení prací je podle slov mluvčí Tomíčkové plánován na konec kalendářního roku 2013.

Čtrnáct let jednání

Velké Meziříčí s 11 800 obyvateli volá po opatřeních proti velké vodě léta. S následky vysokých průtoků na vodních tocích, především pak v jarním období, se tam potýkají pravidelně. V roce 1985 bylo dokonce zaplaveno místní náměstí.

„Kdo si to nezažil, neví, jaké to je, sledovat neustále stoupající hladinu vody v řece. Určitě jsem rád, že se konečně Povodí Moravy rozhoupalo a dočkáme se ochrany," zmínil Bohumil Procházka z Velkého Meziříčí.

S vyměřováním v okolí řeky Svratky naopak již začali na sklonku minulého týdne pracovníci dodavatele stavby protipovodňových opatření v Unčíně na Bystřicku. „Jednání o úpravách vedeme čtrnáct let. Jsem ráda, že jsem se toho dožila," konstatovala starostka obce Vlasta Grohová.

Z říčního koryta Svratky budou odtěženy naplaveniny a v délce 350 metrů zpevněny břehy. U obce vznikne boční odlehčovací část, jež povede přes louku. Tudy budou moci odcházet při zimním tání kry a voda při zvýšené hladině řeky, aniž by napáchaly škody ve vsi. Náklady na akci činí 19,5 milionu korun s tím, že hotovo má být v červnu příštího roku.

O protipovodňových hrázích podél Svratky se mluví rovněž několik let v Jimramově na Novoměstsku. V letošním roce však městys se záměrem příliš nepokročil. „Finančně i časově nás vyčerpaly aktivity kolem kanalizace a čističky odpadních vod," vysvětlil starosta Josef Homolka. Do začátku jara roku 2013 však chtějí mít podle jeho slov připravenou dokumentaci pro územní řízení s tím, že dořešit se musí i finanční stránka celé věci. Pomoci má v roce 2014 dotační program vypsaný ministerstvem zemědělství.

„Přestože jsme celkově s protipovodňovými opatřeními příliš nepostoupili, podařilo se nám ve spolupráci s krajem vyřešit některé dílčí úseky. Například na silnici z Jimramova směrem k Borovnici jsme se v rámci rekonstrukce komunikace domluvili na vytvoření pruhu, kam bychom mohli v případě velké vody namontovat zábrany," sdělil Homolka.