„Nejtěžší je poslouchat bubeníka a udržet stejné tempo. Když se to nepodaří, můžete se převrátit. Nám se to už také stalo, naštěstí ale jenom při tréninku," prohlásil kapitán vojnoměstecké posádky Žraloci z Městce Karel Hromádka.

Tato osádka byla v tomto závodě nováčkem, předtím se dvakrát zúčastnila jiného závodu ze seriálu Dračí lodě Vysočiny, a to na krucemburském rybníku Řeka. „Poprvé jsme byli z třiceti posádek sedmadvacátí, loni už osmnáctí, tak uvidíme letos," prohlásil před začátkem sobotního závodu kapitán Žraloků z Městce. Podle jeho slov posádku tvoří z devadesáti procent stejní lidé, zbytek se obměňuje podle potřeby. Jak často? „Že se shánějí lidé na poslední chvíli, protože někdo najednou nemůže – je v práci, na dovolené, onemocní nebo má něco neodkladného, to se děje prakticky pokaždé. Naposledy včera," dodal s úsměvem Karel Hromádka.

Jednadvacetičlenné posádky – dvacet veslařů a bubeník – na 12,5 metru dlouhých a 250 kilogramů těžkých lodích s dračí hlavou poprvé brázdily Pilskou nádrž, kam se přemístily z Velkého Dářka, v červnu loňského roku, poté také v srpnu a pak i letos v květnu.

Jubilejní ročník závodu dračích lodí pořadatelé pojali „jako průřez ze všeho, co tady za těch deset let bylo". Alespoň tak to prohlásil Roman Dopita z Windsurfing Clubu Velké Dářko, který byl současně i moderátorem akce. „Za těch deset let se závodu zúčastnilo 456 posádek, to je 9576 závodníků. A když vezmu ještě další účinkující a hlavně návštěvníky, tak to jsou desítky a desítky tisíc lidí. První závod jelo sedmnáct posádek na Velkém Dářku, všechno jsme se postupně učili, třeba stavět mola, kdy nám také jedno spadlo do vody," přiblížil Dopita.

Zahajovací ceremoniál začala bubenická dragon show za účasti nastoupené jihlavské gardy, která vypálila čestnou salvu. Poté následovalo i deset čestných ran z děla, za každý rok jedna. „Kdybych věděl, že to budou takové pecky, vzal bych si s sebou špunty do uší," smál se Petr Hájek z Žďáru, který slavnostní zahájení sledoval společně se svými kamarády.

V doprovodném programu se kromě Spolku přátel dělostřelby Jihlava s největší sbírkou funkčních palných zbraní z období gotiky v České republice, představilo i divadlo pro děti, nechybělo vystoupení fakíra, čaroděje či lučištníků, seskok dračích paragánů, diskotéka či večerní ohňová show a také slavnostní rockový ohňostroj.

Poslední z celkem šesti závodů tradičního seriálu Dračí lodě Vysočiny 2016 se uskuteční 10. září v Horní Cerekvi pod názvem Půlnoční drak.