VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Krátké to vonělo po jablkách

Krátká – Tak tomu se říká „slíznout smetanu“. Nejchutnější jablečný závin upekla při Kráteckém štrůdlování Jana Zabloudilová ze Žďáru nad Sázavou.

14.11.2010
SDÍLEJ:

Po jablkách to vonělo v Ekologického informačního centra Krátká. Konalo se tam totiž Krátecké štrůdlování. Foto: DENÍK/Jiří Marek

Ovace a potlesk diváků si ale při předávání cen vítězům vychutnal její manžel.

„Já jsem přitom jen okrájel a nakrájel jablka do štrúdlu. Potom jsem ještě podle návodu upražil na pánvičce strouhanku. A ostatní je naprosto tajná výrobní receptura mé ženy,“ usmál se Vladimír Zabloudil s tím, že všechna sláva patří manželce. „Ta se vyhlášení bohužel nemohla zúčastnit, protože máme doma návštěvu. Ale určitě jí servíruje závin,“ řekl krátce po sobotní jedné hodině odpolední Vladimír Zabloudil s dovětkem, že on je při vaření akorát mistr na čaj a chleba s máslem.

Do krátecké soutěže bylo přihlášeno třináct nohavici závinů, čtyři z nich upekli muži. Nejlepší z nich Pavel Sláma z Kadova se dokonce probojoval se svým jablečným dezertem na stupně vítězů. Skončil na třetím místě za Janou Bystřickou z okresního města.

Jednu půlku závinů přihlášených do soutěže koštovala porota, druhou ochutnávali návštěvníci Ekologického informačního centra Krátká.

A jak by měl správný jablečný závin chutnat? „Měl by být vláčný, na pohled krásně vypečený, pocukrovaný a měl by mít vyváženou směs jablek, rozinek, skořice a oříšků,“ nechala se slyšet jedna z porotkyň Ludmila Švastalová ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

V soutěžních závinech porotci objevili i různé příměsi. „Také lékořici,“ upozornila na méně tradiční úpravu jablečného dezertu Ludmila Švastalová. Její názor měl v porotě velkou váhu.

„Normálně štrúdly nemusím, nejím, nepeču,“ vysvětlila porotkyně s tím, že právě v tom byl cený její kritický pohled na soutěžní záviny.

„Ideální rozhodčí,“ přitakal mluvčí CHKO Žďárské vrchy Jaromír Čejka. Ten také vysvětlil kroužek na písmenem „u“ ve slově štrůdl v názvu Kráteckého štrůdlování.

„Možná se někomu nebude líbit, protože když se podívá do pravidel českého pravopisu, tak zjistí, že by se mělo používat „ú“. Nicméně ten kroužek je v našem Kráteckém štrůdlování opravdu na místě. Slovo štrúdl pochází z němčiny, a český „závin“ se nám do názvu moc nehodil. Ale závin se zavíjí po okruhu, vzniká kroužek a to je právě ten kroužek nad u,“ vysvětlil jazykové a gurmánské nuance Jaromír Čejka.

Autor: Jiří Marek

Místo události:
14.11.2010
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Slavkovičtí odhalí pamětní desku slavnému rodákovi, malíři Blažíčkov

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici D1 zemřel po nehodě další řidič

Muž v opilosti slovně napadal svoji známou

Nové Město na Moravě – Za nadávky si vysloužil pobyt v protialkoholní záchytné stanici čtyřiapadesátiletý muž v Novém Městě na Moravě.

Majitel hledal Kukiho u Vyskytné. Zatím ho nenašel

Vysočina – Klokan Kuki, který už možná několik týdnů běhá po lesích Jihlavska, byl naposledy spatřen v zatáčkách mezi Vyskytnou nad Jihlavou a místní částí Jiřín. V noci z úterý na středy ho tam byl dokonce hledat i majitel Radek Helekal. Bohužel bez úspěchu.

Kopie vázy zdobí průčelí Horácké galerie, originál je na nádvoří

Nové Město na Moravě – Kopie historické kamenné vázy zdobí průčelí novoměstského zámku, ve kterém sídlí krajská Horácká galerie.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení