Poetické výjevy z každodenního i svátečního života, krajina Horácka v první polovině minulého století, společenské dění v Novém Městě na Moravě, ale také Rudoarmějci na zahradě malířova domu bezprostředně po ukončení druhé světové války či oslavy 1. máje v letech padesátých – to vše zachytil Alois Podloucký na svých fotografických snímcích, které se dochovaly úplnou náhodou.

„Dům, který kdysi vlastnil Alois Podloucký koupila rodina Štorkových. Nyní tam bydlí jejich dcera Libuše Kalášková a ta skleněné desky s negativy našla na půdě a nechala je převést do digitální podoby. Snímky pak zapůjčila pro naši výstavu," vysvětlila Alice Hradilová z Horáckého muzea.

Na půdě bylo uschováno několik stovek negativů. „Fotografie mají velkou uměleckou hodnotu. Alois Podloucký se dá považovat za zakladatele krajinářské vysočinské fotografie. Jeho snímky jsou naprosto úžasné a jedinečné," ohodnotila poklad nalezený na půdě Alice Hradilová.

Snímky z fotografické dílny novoměstského malíře byly z malé části vystaveny už v roce 2011 v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. „Tam ale bylo k vidění pouze několik fotografií, ucelenější přehled předkládáme na výstavě poprvé," podotkla Alice Hradilová.

Alois Podloucký se ve své amatérské fotografické tvorbě nevyhýbal takřka žádnému tématu. „Fotil portréty i krajiny. Speciálně se zaměřil na Studnice, okouzlily ho především tamní zasněžené roubené chaloupky. A protože měl dům nejen v Novém Městě na Moravě, ale i ve Ždáře nad Sázavou, fotografoval i tam. Díky tomu se nám dochovaly například unikátní fotografie žďárského zámku nebo výzdoby malířova domu pod Zelenou horou, která už dnes neexistuje, objekt má novou fasádu," popsala část malířovy fotografické tvorby Alice Hradilová.

Významná je také dokumentární hodnota Podlouckého fotografií. „Alois Podloucký byl profesorem v novoměstském gymnáziu a byl také členem místního pěveckého spolku Smetana a divadelního spolku Horák. Proto se jeho fotografická činnost dotýká i spolkového života. Na svých snímcích zachytil například sokolskou jízdu nebo návštěvu prezidenta Masaryka, pro niž vyrobil a vyzdobil vstupní bránu do města," informovala Alice Hradilová.

Výstava v Horáckém muzeu potrvá až do konce května. „Vystaveno je přes pět desítek fotografií, většina z nich se týká Nového Města na Moravě. Zajímavý je například pohled na někdejší plovárnu na Cihelském rybníku, která už dnes neexistuje. Nebo fotografie staré sokolovny či dřevěné tribuny u skokanského můstku na Šibenici z dvacátých let minulého století," prozradila Alece Hradilová. „Byli bychom velmi rádi, kdyby se nám ozvali pamětníci, kteří třeba na vystavených snímcích někoho poznají," dodala.