„Zjednodušeně se to dá popsat, že zachráníme, co se zachránit dá, ostatní bude vyměněno. Chceme zeleň ve městě zkvalitnit, protože je určitě lepší mít udržovaný park než neprostupnou a zanedbanou houštinu," vyjádřil se Michal Šmarda.

Obyvatelé Nového Města obecně a dlouhodobě na kácení jakýchkoliv dřevin nepohlížejí vstřícně, což se v předešlých letech několikrát prokázalo. „Jedna věc je názor odborníka, který změny navrhne, druhá názor obyvatel. Proto jsme v jednotlivých lokalitách už dříve provedli s obyvateli takovou společnou procházku i s odborníkem a všechno s nimi probrali s tím, aby k tomu řekli svoje. Diskuse byla často poměrně bouřlivá, ale snažili jsme se dojít k nějakému kompromisu," poznamenal starosta. „Když třeba pětaosmdesátiletý pán brání strom, který tam zasadil jeho otec, takže k němu má osobní vztah, ale oborník říká, že strom se tam z hlediska druhové výsadby vůbec nehodí, protože ho tam sázel někdo, kdo tomu nerozuměl, není přece vždycky nutné kácet. Pokud strom neohrožuje zdraví a životy lidí, tak se tam prostě zatím nechá. Někdy je vztah lidí k lokalitě důležitější než názor odborníka," vyjádřil se novoměstský starosta.

Podle jeho názoru bylo v souvislosti s revitalizací veřejné zeleně dosaženo s obyvateli dotčených lokalit vzájemného souladu, takže samotné kácení by žádné výrazné emoce ve městě vyvolat nemělo. Investiční akce, jejíž cenu se výběrovým řízením na zhotovitele podařilo snížit z předpokládaných čtrnácti milionů na pět, má být dokončena ještě v letošním roce.