„Jedná se o kompletní rekonstrukci mostu, kde po odbourání a novém založení mostu bude osazena ocelová mostní konstrukce. Most bude následně zasypán, zhutněn a dojde k vytvoření nové vozovky. Součástí stavby je rovněž úprava pod mostem - kamenná dlažba do betonu,“ popsala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic České republiky, které je investorem stavební akce, Nina Ledvinová.

Přestavbou silničního mostu, který byl již ve špatném technickém stavu, získají nejenom po frekventované komunikaci projíždějící motoristé, ale rovněž bystřičtí obyvatelé, kteří dříve museli při cestě ze čtvrti Domanínek do ulice Na Pile, případně z nedalekých autobusových zastávek umístěných po obou stranách státní komunikace přecházet frekventovanou silnici. Nově totiž bude pod mostem postavena lávka včetně navazujících chodníků vedoucích do obou částí města, po níž pěší i cyklisté bez ohrožení projíždějícími auty přejdou.

Svoz odpadu, ilustrační foto.
Žďárští zaplatí za odpad 580 korun

„Jde nám o to, aby se lidé bezpečně dostali na druhou stranu silnice, současně je ten přechod i přípravou pro vedení dalších cyklostezek nebo cyklotras,“ uvedl bystřický starosta Karel Pačiska s tím, že město má na tyto stavební práce vyčleněných šest set tisíc korun. Propojení obou bystřických částí rozdělených rušnou silnicí bude zároveň představovat další cyklospojení do vedlejšího Domanína, přes který směřuje cyklotrasa mezi Brnem a Prahou.