„Po přemístění informačního centra do budovy Horáckého muzea jsme prostor využívali jako malou obřadní síň, například při vítání občánků a některá zasedání městských komisí. Nebyla ale dost vytížená, konala se tam tak jedna akce za týden, což bylo novoměstskou veřejností dost kritizováno," popsal starosta Nového Města Michal Šmarda důvody, proč se radnice rozhodla k pronájmu jedněch z nejhezčích a nejreprezentativnějších prostor ve městě.

Novým nájemcem je firma P-Cafe, dceřiná společnost Pekařství Řečice, jež chce do tří pronajatých místností přestěhovat kavárnu, která se nyní nachází v Masarykově ulici. „Jsme rádi, že se nám podařilo získat tyto nádherné prostory s klenutými stropy. Plánujeme pouze minimální úpravy," uvedla manažerka Simona Částková.

V novém v únoru

Nájemní smlouva bude podle dohody s městem opatřena datem 1. února. „V ideálním případě bychom pak 13. února zavřeli stávající provozovnu a 16. února otevřeli na novém místě," upřesnila Simona Částková. Budova číslo popisné 97, jejíž historie sahá až do 16. století, je majetkem města. V přízemí je zachován takzvaný mázhaus, což je rozlehlejší ústřední místnost v přízemí domu, z níž vedly vstupy do dalších prostor. V minulosti tam býval provozován obchod či řemeslo.

Mázhaus, v němž je sloup se znakem pánů z Pernštejna, bude tvořit centrum nové kavárny. „Je to historicky velmi cenná místnost, a hledali jsme pro ni takové využití, aby to bylo důstojné," řekl Michal Šmarda.

Nově pronajaté prostory jsou menší oproti těm, kde sídlí kavárna nyní. Počet míst pro návštěvníky by ale měl zůstat zachován. „Určitě stojí za to, trochu se uskrovnit. Místnost má úžasnou atmosféru, bylo by škoda toho nevyužít," vysvětlila Částková.

Chybět nebude ani hrací koutek pro děti, který bude situován do další pronajaté místnosti. „Maminky budou mít klid, mohou si popovídat a děti si zatím pohrají," podotkla manažerka P-Cafe Simona Částková.

Nově pronajaté místnosti bývalého informačního centra byly již dříve nabídnuty muzeu a základní umělecké škole. „Jim se ale pro jejich potřeby nehodily," potvrdil Michal Šmarda. První poschodí historické budovy má pouze jednoho nájemníka, zbytek obsadili městští úředníci.

„Jednu místnost jsme pronajali softwarové firmě a další jsou využívány městem. Odbor dopravy tam má zkušební místnost pro autoškolu. A další místnosti využívají informatici na školení zaměstnanců městského úřadu," upřesnil novoměstský místostarosta Stanislav Marek.