„Náklady na další dvě kamery jsou 257 tisíc korun, přičemž 218 tisíc korun by měla činit dotace z programu prevence kriminality, o kterou žádáme," informoval bystřický místostarosta Josef Vojta.

Nové kamery najdou svoje místo na Masarykově náměstí a na výjezdu z Bystřice ve směru na Rodkov. „Umístění je podle přání policie, která v případě potřeby záznamy vytěžuje," sdělil starosta Bystřice Karel Pačiska.

Výstup z kamer se záznamovým zařízením a úložištěm dat je v obvodním oddělení policie, protože Bystřice nedisponuje strážníky. „Zavedení městského kamerového systému vítáme, jedná se o významný prostředek při vyhledávání a objasňování trestné činnosti," informovala policejní mluvčí Monika Pátková.

Masarykovo náměstí sice už monitorováno je, ale ne celé. „Je tam mrtvý bod, kam není vidět přes stromy, a právě tam je bankomat. Ten byl v minulosti vyloupený dvakrát, před lety ho zloději vytrhli ze zdi a před asi třemi měsíci se tam někdo vloupal zadními dveřmi přes prodejnu, která je nyní prázdná," řekl starosta.

Výstup z kamerového systému může pomoci také k přiblížení okolností vzniku dopravních nehod. „Záznam policie vyhodnocovala například při zjišťování podrobností střetu cyklisty s autem na kruhovém objezdu pod Penny Marketem," přiblížil Pačiska.

Nyní Bystřici „střeží" jedenáct kamerových bodů. Tímto způsobem byl nahrazen a doplněn předchozí neplnohodnotný systém, kdy sedm on-line kamer monitorovalo části města a jejich vyvedení bylo pouze na web Bystřice.

Vyvedení některých kamer na web města zůstalo, ostatní záznamy jsou jen pro potřeby policie. Lidé tak mohou stále sledovat náměstí z radnice a z knihovny, skatepark, atletický stadion a rovněž víceúčelové hřiště.

„Chtěli jsme on-line kamery na webu zachovat v místech, kde se shromažďuje více lidí, například při různých akcích, aby se například mohli dopředu podívat, jak to v místě vypadá, když se tam chystají," dodal starosta.