„Amnestii využilo jednasedmdesát obyvatel, bylo vybrá-no 608 617 korun dlužného nájemného a 8 194 korun nákladů soudního řízení," informoval bystřický starosta Karel Pačiska. Zastupitelé dlužníkům prominuli poplatky z prodlení za pronájem bytů ve výši 737 937 korun.

Amnestie na penále se týkala dlužníků, kteří už měli ke dni jejího vyhlášení, tedy k 1. říjnu 2015, uhrazený celý dluh na nájmu a do konce února bystřické radnici doplatili i finance spojené se soudními náklady. Druhou skupinou dlužníků, která mohla díky amnestii ušetřit, byli nájemníci, kteří měli dluh na nájemném, ale stihli ho do konce února umořit. A to včetně soudních výloh, pokud by mezitím už došlo k soudu.

Bystřická radnice se proti dalšímu narůstání dluhů na nájemném brání rovněž tím, že nové smlouvy jsou uzavírány na určitou dobu a následně prodlužovány. „Většinou jsou to smlouvy na rok, a pokud by nájemník nepla- til, případně s ním byly dal- ší problémy, smlouva by mu nebyla prodloužena," doplnil místostarosta Bystřice Josef Vojta. Podle jeho slov je ale nejdůležitější, aby nájemníci důsledky své nepříznivé finanční situace řešili hned, kontaktovali včas bytový odbor a domluvili se na splátkovém kalendáři.