„Rozpočet na akci je 3,3 milionu korun, dodavatelská firma práci udělá za 2,9 milionu. Dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury výstavbu nové cyklostezky podpoří 1,8 milionu korun," informoval místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Cyklostezka se skládá ze tří etap, první a třetí jsou v režii města, druhá Lesů České republiky. „V rámci první etapy jde o bezpečné převedení cyklistů přes velmi frekventovanou devatenáctku u odbočky k Domanínskému rybníku. Tam musíme dopravním značením řidiče zpomalit. Další část cyklostezky v podobě komunikace s asfaltovým povrchem povede dál okrajem lesa nejdříve souběžně se silnicí. Třetí část z lesa vyústí před odbočkou ke Skalskému rybníku. Cílem nové stezky je nabídnout cykloturistům bezpečné napojení na trasy v sousedním Novoměstsku," uvedl Josef Vojta.

V první půlce roku

Kolik bude stát „lesní" etapa, jejíž výstavbu uhradí Lesy České republiky a kdy přesně se práce uskuteční, zatím není zřejmé. „Stavba bude realizována v 1. pololetí 2015 a cena bude známá až po ukončení výběrového řízení," konstatoval mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boublík.

Další nová stezka, kterou chce radnice v dohledné době prodloužit, je trasa končící u vlakového nádraží. „Cyklostezku chceme vést po druhé straně kolejí k Hájům a k letišti, aby se pak nad ním napojila na stávající cyklostezku, která vede od Domanínku k parkovišti nad Domanínským rybníkem," řekl starosta Karel Pačiska.

Nová cyklostezka má zlepšit zpřístupnění lokality u nádraží, kde se v březnu turistům otevře takzvané Centrum zelených vědomostí. Stavební povolení, které na ni již bylo vydáno, počítá s tím, že cyklostezka s vyústěním na nádraží bude dokončena nejpozději do konce roku 2017.

Cyklistická pavučina Bystřicka

Zlepšování podmínek pro cykloturistiku se v Bystřici věnují už několik let. Na podzim roku 2010 byla dokončena asfaltová cyklostezka od Domanínku a dál po „staré silnici" k parkovišti nad Domanínským rybníkem. O rok později bystřická radnice zprovoznila cyklostezku a třísetmetrový ovál pro in-line bruslaře v lokalitě Lužánky.

V rámci rozvoje cykloturistiky a v souvislosti s podporou turistického ruchu v celém mikroregionu bystřická radnice před několika lety zpracovala Cyklistickou pavučinu Bystřicka. Tento plán postupného rozvoje počítá nejen se stavbou nových cyklostezek, ale i s využitím zemědělských polních cest a málo frekventovaných regionálních silnic pro cykloturistiku.