„Snažíme se pokračovat v sérii kroků, při nichž se městský úřad více otevírá obyvatelům města. Když už k nám lidé musí jít, chceme jim pobyt co nejvíce zpříjemnit. Proto jsme vybudovali i dětský koutek," uvedl starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

Vůbec první dětský koutek, který v budově žďárské radnice vznikl, je umístěn v těsné blízkosti prostor využívaných sociálním odborem. „Právě tam nejčastěji čekávají maminky se svými ratolestmi. Když jsme si vyhodnotili pohyb klientů s dětmi v městském úřadu, u sociálního odboru byl nejsilnější. Proto jsme se rozhodli začít tam," vyjádřil se starosta.

Chodba ve třetím poschodí žďárské radnice je nyní ukončena dřevěným plůtkem, za nímž se nalézají hračky pro nejmenší návštěvníky. „Děti tam mají možnost si pohrát i malovat," doplnil Zdeněk Navrátil.

Dětský koutek ve třetím poschodí městského úřadu je ale jen první vlaštovkou. „Jestliže se ukáže, že to funguje, budeme uvažovat o jeho rozšíření i do dalších pater. Zvláště tam, kde je větší pohyb rodičů s dětmi, například v blízkosti dopravního odboru nebo u dveří matriky," sdělil žďárský starosta.

Dohlížet na své ratolesti si ovšem budou muset rodiče sami, o žádné chůvě, která by se o děti v době jednání jejich rodičů s úředníky starala, vedení města neuvažuje. „Nepředpokládáme, že bychom zřídili nějaký dohled nad pobytem dětí v dětském koutku. Budeme se snažit, aby byl bezpečný, ale rodiče si své ratolesti budou muset ohlídat sami. Zajistíme pouze úklid," potvrdil starosta.

K vedení města se dostal mimo jiné také návrh vytvořit v budově úřadu i tatínkovský koutek. „Byl by tam gauč a televize se sportovním kanálem. A prý by tam mohl být rovnou umístěn i vyvolávací systém tak, aby se tatínek ležící na gauči a dívající se na televizi mohl ze svého místa zvednout až ve chvíli, kdy na něj přijde řada. O tom ale zatím neuvažujeme," usmál se nápadu Zdeněk Navrátil.