„Velké procento těchto klientů v posledních dnech tvoří děti. A zvyšuje se i zájem o pasy pro opravdu malinká miminka," uvedla Jana Halušková z odboru sekretariátu tajemníka a vnitřních věcí žďárského městského úřadu.

Důvodem ke zvýšené poptávce po dětských cestovních pasech je končící platnost zápisů dětí v cestovních dokladech rodičů. Od 26. června musí mít každá ratolest při cestě do zahraničí svůj vlastní cestovní pas.

„S osmnáctiměsíčním synem jsem byla na úřadě před týdnem, ale během čekání, než na nás přišla řada, mi usnul. Když se mi ho konečně podařilo vzbudit, brečel a nebyl k utišení. Z focení nebylo nic," popsala potíže při vyřizování pasu Markéta Nejedlá ze Žďáru nad Sázavou. Druhý pokus je podle jejích slov čeká nejspíše v příštím týdnu.

Nejen v pondělí

Největší oříšek při fotografování malých dětí je podle dotčených úředníků udržet neposedné dítě v klidu. Pokud se totiž jen trochu pohybuje, snímek není zaostřený, a musí se fotit tak dlouho, než splňuje požadované parametry, nebo vykazuje jen minimum chyb. Pro udržení pozornosti používají různé plyšové a zvukové hračky a někdy i bonbony.

Největší počet žadatelů o cestovní doklady přichází podle vyjádření Haluškové tradičně v pondělí a ve středu, a tvoří se fronty. V květnu obsloužili ve Žďáře v tyto úřední dny v průměru 89 klientů za jeden den, nejvíce jich bylo 117. Průměrná čekací doba činila zhruba 17 minut. Kdežto v ostatních dnech se na pasové oddělení dostavilo pouze 37 klientů.

„Rodičům lze jen doporučit, ať přijdou s dětmi požádat o cestovní pas, nebo si již vyzvednout pas připravený k převzetí kterýkoliv den v týdnu, nejenom v pondělí a středu," radí úřednice ze žďárského městského úřadu.

Zvýšený zájem o vydání cestovních dokladů v souvislosti se skončením možnosti zapisovat děti do cestovních pasů rodičů evidují také v Městském úřadě v Novém Městě na Moravě.

„Obsloužíme v průměru dvacet pět žadatelů denně. Bohužel nejvíce jich přichází kolem čtrnácté a patnácté hodiny, dopoledne v úřední dny nebývá tak plno. Minimálně je pak klienty využíván čtvrtek," poznamenal vedoucí odboru dopravy a vnitřních věcí novoměstského úřadu Petr Pazour.

Vloni v březnu a dubnu tam zpracovali 183 žádostí, ve stejném období letos cirka dvojnásobek a v květnu 2012 se počet žádostí vyšplhal na 230.

„V případě, že pořizování probíhá bez problémů, pohybujeme se v čase okolo 6 až 8 minut. S každým opakováním úkonů tak, aby splňovaly podmínky dané zákonem, se doba prodlužuje. V průměru nám nabírání jedné žádosti trvá asi 12 minut," dodal pro Deník Petr Pazour.

---------------

Cestování nově

Novela zákona o cestovních dokladech ruší od 26. června 2012 zapisování dětí do cestovních dokladů rodičů. Dítě od 0 do 15 let musí mít do zahraničí vlastní cestovní pas. Jeho doba platnosti je pět let, úřad má na jeho vydání 30 dnů. Poplatek činí 100 korun, v případě zrychleného vyhotovení do 15 dnů 1000 korun. Součástí pořízení žádosti pro dítě je ověření rodného listu dítěte, občanského průkazu zákonného zástupce dítěte, pořízení fota. Od 12 let dítěte i otisků prstů; u dítěte, které již píše, pořízení elektronického podpisu a podpis zákonného zástupce.