„Tato činnost je velice složitá. Pokud opravdu chcete, aby replika byla skutečnou replikou, a ne jen napodobeninou nebo směskou něčeho, co se za kroj vydává, musíte mít ke každému oblečku podrobný popis všech jeho součástí. Včetně střevíčků,“ konstatovala Marie Žilová.

Své zálibě se ženy věnují již dvanáctým rokem a mají vytvořeno přes 130 lidových krojů ze sedmnácti regionálních oblastí. „Mezi prvními jsme ušily kroje z Českomoravské vysočiny Telč, Dačice, Třebíč, Žďár a Litomyšl. Postupně přibývají další. Naším cílem je obléci panenky do krojů všech národopisných oblastí v Česku i na Slovensku,“ odhalila plány Marie Žilová. A zatímco výroba jednodušších krojů, jako je například horácký, trvá kolem 30 hodin, těch těžších, kroj litomyšlský, až 150 hodin.

Pravá ruční práce

„Každý kus je originál, což je ta pravá krása ruční práce. Obě autorky navazují na tradici již téměř zapomenutých řemesel jako krojových švadlen, kožešníků a vyšívaček,“ tvrdí starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek.

Přesné zmenšeniny originálních krojů jsou k vidění na panenkách o velikosti dvacet až sedmdesát centimetrů v Novém Veselí tuto neděli 26. února či 4. března vždy v čase od 9 do 11 hodin a od 14 do 17 hodin, popřípadě po domluvě na telefonním čísle 566 667 121 nebo 725 106 649 i v pracovních dnech a o sobotách.