„Jde o studii prostoru od centra Eden až po sportovní halu, kde jsme na základě programového prohlášení zastupitelů chtěli umístit wellness a centrální dětské hřiště. Netroufali jsme si jen tak ukázat prstem na mapu a říct, tady bude to a tady tohle, takže jsme přizvali architektonickou kancelář, aby celý prostor posoudila," informoval místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Jako první podle jeho slov přišli architekti s nutností vyřešit příjezd od Lužánek, kudy se aktuálně dá projet jen kolem kotelny v sídlišti 2. Někdejší cesta byla zrušena v roce 2002 při rekonstrukci koupaliště a při jejím obnovení by jí padla za oběť část koupaliště.

„Tato varianta se nesetkala se zájmem některých zastupitelů. Proti další možnosti, která navrhla vést cestu o něco výše vedle parkoviště, už při pracovním jednání zastupitelů námitky nebyly," popsal místostarosta Vojta.

Vznikne tak pět metrů široká cesta a dva metry široký chodník, přičemž se v budoucnu areál koupaliště zmenší jen o kousek a zachována zůstanou i všechna místa na parkovišti. „Horní část areálu koupaliště se zmenší o nějakých pět až deset metrů po délce, což je ale méně, než kdyby byla obnovena původní cesta," konstatoval šéf Areálu sportu a kultury v Bystřici nad Pernštejnem a bystřický zastupitel Zdeněk Mašík. Líbí se mu plánované wellness centrum, částečně umístěné v terénním zlomu pod zemí, jež má navázat na Sporthotel i na koupaliště.

„Wellness by tak našlo využití například i v době, kdy v létě na koupaliště není úplně nejvhodnější počasí ke koupání. Jeho napojení na Sporthotel, kdy tam lidé přejdou suchou nohou, vidím jako ideální, protože podobné zázemí už je dnes standardem i v různých hotelech a penzionech. Pokud si chceme udržet sportovce, kteří k nám jezdí na soustředění do sportovní haly a bydlí ve Sporthotelu, je wellness zázemí nutností," sdělil Mašík.

Původně bystřická radnice uvažovala i o variantě přistavět wellnes přímo ke sportovní hale, kde je i relaxační bazén. Nakonec však byla dána přednost přístavbě wellness zóny ke Sporthotelu.

„Místním lidem je jedno, zda půjdou do wellness do haly, anebo do Sporthotelu, protože tam půjdou z domu, ale pro ubytované sportovce by nebylo dobré, kdyby museli v županu přecházet do haly a pak zase zpátky," dodal Mašík.

V souvislosti s přesuny v bystřické sportovní zóně by také muselo dojít k přemístění kabin fotbalistů. „Architekti přišli i s tím, že máme nelogicky udělaný vstup na koupaliště, protože když tam přijede někdo cizí, zaparkuje a potom hledá, kudy se na koupaliště vchází, protože vstup není z parkoviště vidět," poznamenal starosta Karel Pačiska.

Studie má být kompletně dopracována do června, a ještě v témže měsíci předložena zastupitelům ke schválení. „Letos chceme mít připravenou studii a na základě toho začneme projektovat. Na dotace se už spoléhat nedá, takže musíme mít jasné, s čím začneme a jak budeme postupovat. Ze studie by měl vyplynout i odhad finanční náročnosti akce," dodal místostarosta Josef Vojta.

Co se také změní

Kam přesně se umístí ve sportovní zóně v Lužánkách centrální dětské hřiště, zatím není určeno. Mezi návrhy, co všechno by se mohlo v lokalitě s mnoha sportovišti ještě změnit, je kupříkladu i možnost vzniku sáňkařské dráhy, zbourán bude také starý dům města po pravé straně cesty vedoucí Lužánkami k vlakovému nádraží.

Bystřická radnice při tvorbě studie využití sportovní zóny uvažuje například také o zrušení cesty pro pěší podél řeky u spodního okraje koupaliště s tím, že plot areálu bude posunut až k hranici řeky a cesta povede po opačné straně vodního toku.