Děti a někteří učitelé, kteří přišli s africkým učitelem do kontaktu v uzavřeném prostoru, podstoupili preventivní testy kožní zkoušku, případně rentgenové vyšetření. „Všechno dopadlo dobře," řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina v Jihlavě. „U žáků ani učitelů se neobjevily žádné problémy, jsme rádi, že jsou všichni v pořádku," potvrdila ředitelka měřínské školy Iveta Hlávková.

Kromě Měřína muž učil také v Polné na Jihlavsku. „Ani tam nikdo neonemocněl, všechny testy byly negativní," uvedl Tomáš Snížek, primář plicního oddělení jihlavské nemocnice, kde školáky z Polné na TBC vyšetřili.

O testování měřínských dětí se postarali v Nemocnici Nové Město na Moravě. „Nebylo to u nás první podobné vyšetřování, takže jsme postupovali podle zavedeného plánu. Spolupracovali jsme se školou, hygieniky, rodiči a pediatrem. Dětí bylo dost, s ohledem na kapacitu ambulance jsme se vše snažili zvládnout co nejdříve," řekla Jana Vacovská, primářka novoměstského oddělení dlouhodobě nemocných, kam plicní ambulance spadá.

Novoměstská nemocnice vyšetřila téměř čtyři sta lidí. „Všechny testy byly negativní, podle kožních zkoušek i rentgenů jsou děti v pořádku," dodala Vacovská.

I tak ale v Novém Městě udělají měřínským školákům ještě kontrolní zkoušku. „Nepředpokládáme, že by se nyní u někoho z nich tuberkulóza projevila. Je to ale nemoc zákeřná, takže ji raději testujeme ještě po půl roce znovu," doplnila Jana Vacovská.

V novoměstské nemocnici se s tuberkulózním pacientem setkají jen občas. „Je to tak do deseti případů za rok," řekla Vacovská. V jihlavské nemocnici například v loňském roce léčili třináct pacientů s TBC. „Celkově jich v Kraji Vysočina ve srovnání s republikovým průměrem registrujeme daleko méně," doplnil primář Tomáš Snížek.

Léčba TBC je náročná, žádá si dlouhodobé užívání antibiotik. Plošné očkování proti ní bylo v roce 2010 v České republice zrušeno, jen pro novorozence z rizikových skupin obyvatelstva je povinné. Ostatní zájemci od 6 měsíců do 16 let věku si vakcínu sami hradí.