Podle vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygie-nické stanice Jihomoravského kraje Renaty Ciupekové se to týká například malárie nebo horečky dengue. „V oblasti tropické Afriky a Jižní Ameriky pak připadá v úvahu například také žlutá zimnice," doplnila Ciupeková.

Každou cestu by podle ní měl člověk zvážit jednotlivě. „Doporučení se pro různé země a kontinenty liší. Všichni cestovatelé si především musejí uvědomit, že podmínky v tropických oblastech se od našich zásadně liší nejen klimatem, ale také možností nejrůznějších nákaz. A také se jinde nesmějí spoléhat na dostupnost a úroveň zdravotnické péče obvyklou v České republice," upozornila odbornice.

Víc cest za exotikou

V Jihomoravském kraji i na Vysočině je řada ordinací pro cestovní medicínu, kde se lidé mohou poradit a nechat se očkovat. Jedna z nich je i ve Fakultní nemocnici Brno na klinice infekčních nemocí. „Počet zájemců o očkování každý rok narůstá, tak jak cestuje stále víc lidí na dovolenou do exotických oblastí. Přibývá také vakcinací před pracovními cestami," uvedl doktor Radomír Křenek z kliniky.

Dodal, že prevence je daleko jednodušší a levnější než léčba pacientů. „A to platí zvláště u vysoce nakažlivých virových chorob," upozornil Křenek.

Pokud se v kraji nějaká tropická nakažlivá nemoc objeví, jedná krajská hygienická stanice. „Při nakažlivém onemocnění postupujeme s cílem izolovat nemocného a zabránit dalšímu šíření. V úvahu připadá domácí izolace nebo při závažnějších případech izolace na infekčních odděleních," popsala opatření Ciupeková.

Průjem a malárie

Nejvíc pacientů na klinice infekčních chorob v Brně, kteří si ze zahraničí přivezli nemoc, trpí průjmem. „Je jich tak deset až patnáct za rok," sdělil Křenek. Dodal, že několik lidí ročně dorazí i s malárií.

Pár případů nákaz tropickými chorobami řešili letos například také v nemocnici v Třebíči. Léčili mimo jiné pacienty, kteří se z tropů a subtropů vrátili s horečnatým onemocněním. Podezření na tropickou nemoc se však u nich nakonec nepotvrdilo.

Hůř na tom byli dva jiní pacienti, u kterých lékaři zachytili kožní formu leishmaniózy, což je nemoc, při které paraziti napadají a poškozují kůži člověka. „Vzhledem k tomu, že toto onemocnění se léčí jednak celkově podáním léků a jednak opichem kožní léze speciálními preparáty, odeslali jsme je do ambulance. Oba jsou už vyléčení," informoval primář třebíčského infekčního oddělení Zbyšek Pospíšil.

Další dva nemocné cestovate-le léčil i na dálku. „Nakazili se v Číně, kde v době onemocnění dál pobývali," vysvětlil odborník. Dobrodruhy napadla larva, která cestuje kůží a podkožím.

Fotografie kožní léze poslala dvojice do Třebíče mailem. Lékař nejprve písemnou cestou prověřil, které choroby dosud prodělali, jejich alergie a celkový stav. Na základě těchto údajů pak oběma doporučil, aby si koupili přímo v cizině lék, kterým se úspěšně vyléčili. „Po návratu byli v ordinaci na kontrole a další léčení nebylo nutné," ujistil primář třebíčského infekčního oddělení.

----------------

Vakcín je právě teď dost, ale co bude za měsíc, nikdo neví

Brno - Pět tisíc korun. Tolik asi průměrně zaplatí člověk za celou sadu základního očkování proti tropickým nemocem. Tvrdí to doktor Radomír Křenek z kliniky infekčních chorob brněnské fakultní nemocnice.

Dobrá zpráva pro cestovatele je, že podobnou částku nemusejí platit při každé cestě. „Řada očkování má dlouhodobý účinek, takže je pro člověka vydání takových peněz jednorázové. Pak může cestovat a v některých případech mu stačí jen jednorázové přeočkování," vysvětlil Křenek.

Strach z toho, že potřebná vakcína nebude k dispozici, navíc lidé v současnosti nemusejí mít. „Máme všechny vakcíny pro termín, který potřebujeme," konstatovala například Anna Přívorová z brněnské Ambulance očkování a cestovní medicíny.

Zároveň ale dodala, že jinak se s problémem nedostatku vakcín očkovací oddělení setkává poměrně často. „Například loni jsme měli asi roční výpadek očkovací látky proti choleře, kterou zavinil švédský výrobce. Nebylo možné se s ním dohodnout," uvedla lékařka.

Její kolega Marek Horák doplnil, že několik výpadků dodávek bylo i v případě vakcíny proti břišnímu tyfu. „V současné době je vakcín dost, ale co bude třeba za měsíc, to nikdo neví," upozornil Horák.

Že je teď všech potřebných vakcín dost, souvisí pravděpodobně i s hrozbou eboly. „A nejde jen o ni. Krize na Blízkém východě a ve Střední Asii se přidávají. To vše ovlivňuje chuť lidí do cestování. Zájem je teď výrazně nižší než dřív," sdělila Přívorová.

Nový dotazník

Ty, kteří v poslední době přece jen vycestovali nebo se na cestu chystají, čeká novinka na brněnském letišti v Tuřanech. Všichni, kteří na něj přiletí, musejí kvůli hrozbě eboly vyplnit dotazník. V něm odpovědí například na otázky, odkud přilétají nebo kde strávili posledních dvaačtyřicet dní. O opatření rozhodla Rada bezpečnosti České republiky.