„První květy se objevily tak před deseti dny, teď už je bílo všude," prohlásil v sobotu dopoledne dobrovolný hasič z Chlébského Libor Macek. Právě místní sbor se ve výchozím bodu do Chlébského údolí stará o servis pro turisty. „Budeme tu i příští dva nebo tři víkendy. Záležet bude na počasí, když je velké teplo, bledule rychle vadnou," vysvětlil Macek.

Ve stánku hasičů voněl guláš, točilo se pivo, naléval se čaj a děti si odnášely čokolády. „Po celý rok děláme akce, které podporují společenský život ve vesnici. Mikulášskou nadílku, drakiádu nebo třeba posezení pro místní. Na tyto aktivity si vyděláváme právě tím, že v sezóně bledulí prodáváme ve stánku občerstvení turistům," vysvětlil dobrovolný hasič.

Turisty nepočítají

Návštěvníky, kteří míří do Chlébského údolí za bledulemi nikdo nepočítá. „Ve špičce jsou to tisíce lidí denně. Ve vsi se v tyto dny nedá zaparkovat, v údolí je hlava na hlavě," podotkl Libor Macek. Prohlédnout si záplavu bílých květů přijíždějí lidé z celého Česka.

„Je to tady nádherné," prohlásila Jarmila Drobná z Brna. Ta se za bledulemi vypravila v sobotu s celou rodinou. „Je to už taková naše tradice. Výletem do Chlébského otevíráme turistickou sezonu," usmála se Drobná, která kvituje, že procházku údolím zvládnou i její dvě děti v předškolním věku.

Přírodní rezervací Údolí Chlébského potoka s hojným výskytem chráněných bledulí prochází zelená turistická značka. „Viděl jsem to tady letos na vlastní oči poprvé. Byl jsem se v minulých letech podívat na bledule u Starého Ranska, ale tady je to snad ještě krásnější. Díky údolíčku, kterým protéká potok, je to tady takové komornější. Bílé květy nás vítaly už ve vsi," nechal se slyšet turista Jaroslav Bába ze Žďáru nad Sázavou.

V přírodě je bledule poměrně vzácná a je zahrnuta mezi zvláště chráněné rostliny. Nesmí se trhat, přesazovat, poškozovat či ničit. „Já jsem se rozhodl do údolí, kdy je plné návštěvníků, nechodit. Když vidím, co tam mnohdy někteří dělají, ta je mi z toho smutno. Když nemají pohorky, tak se snaží vyhnout rozblácené cestě a šlapou přímo mezi bledulemi," řekl smutně Libor Macek. V týdnu chodí hasiči z Chlébského na stezku posbírat odpadky.

Přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka vznikla v roce 1953 na rozloze 4,3 hektaru. Je jedním ze čtyř chráněných maloplošných území Svratecké hornatiny, která byla vyhlášena v roce 1996 jako přírodní park.

Chráněné bledule se ve žďárském okrese vyskytují na několika místech. Jako první na jaře rozkvétají právě na březích Chlébského potoka u Chlébského na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje. Dále se ve velkém množství objevují také ve Světnovském údolí nedaleko Žďáru nad Sázavou. Vyhlášenou lokalitou je i Národní rezervace Ransko ležící v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.