Tradiční, a přesto ojedinělý zážitek láká do Žďáru každoročně několik tisícovek lidí. Nejinak je tomu i v sobotu. Hodně návštěvníků přichází do zámeckého areálu hned na dopolední zahájení. Hraběnka vítá návštěvníky v Pivovarském dvoře anglicky, po ruce má tlumočníka. Slunce se začíná pomalu opírat do tváří. „Bohužel, letos je méně květů než obvykle. Může za to především velmi horké loňské léto. Nemohli jsme dostatečně zalévat, hladina rybníku byla příliš nízko," omlouvá se návštěvníkům Thamara Kinsky.

Přesto však slibuje překvapení v podobě nových rostlin a především bohatého doprovodného programu. „Nabídka doplňujících akcí je skutečně široká. Trochu se bojím, že do mých skromných zahrad ani nedojdete," s úsměvem prohlašuje hraběnka. A skutečně, hned na prvním nádvoří si děti mohou nechat pomalovat obličej či dokonce hledat jehlu v kupce sena. „Našel jsem ji brzy," nadšeně hlásí malý Andrej, který se nyní snaží přiřazovat větvičky k jednotlivým stromům. „Je velmi šikovný," chválí ho Alena Loubová ze Sdružení krajina. To připravilo právě aktivity věnující se přírodě. „Děti u nás mají za úkol poznávat přírodniny a zvířátka," doplňuje Loubová. Zájemci si také mohou vyzkoušet jízdu na koni.

Velkému zájmu se těší farmářské trhy, které obklopily celý Pivovarský dvůr. Sehnat se tu dá všechno, od klobás až po květiny. „Je to akce pouze zámku, na přípravách se proto nepodílelo příliš mnoho lidí. I tak se nám ale naštěstí podařilo vše včas připravit. Sama paní hraběnka na zahradách pracovala dlouho dopředu," popisuje Hana Chytrá ze zámeckého marketingu.

Hraběnka se zahradám věnuje osobně i přesto, že jí pomáhají zahradníci. „Kromě zimy je to práce na plný úvazek," usmívá se Thamara Kinsky. Tráví zde hodně času. „Záleží na tom, jak se cítím. Pracuji zde ale i tři hodiny denně," dodává. Květiny má ráda všechny, přednost však dává především pivoňkám. Ty ale ještě bohužel nerozkvetly.

Všem, kteří se po zámeckých zahradách procházejí, pohrává na tváři úsměv. „Vyšlo perfektní počasí a zahrady jsou nádherné," pochvaluje si jedna z návštěvnic Pavla Vampolová. „Užívají si to i naše děti, líbilo se jim malování na obličej i koníci," dodává.

Sobotní dopoledne je zde skutečně příjemné. Z reproduktorů se line vážná hudba a dokresluje tak sváteční atmosféru. A kdo nestihne všechno projít a vyzkoušet dnes, zítra na to bude mít celý den.

Zahrady jsou otevřené i v neděli:
10:00-18:00 Otevřené zahrady
10:00-16:00 Farmářské trhy – Pivovarský dvůr
10:00-12:30, 13:00-15:30 Jízdy na koních pro děti – 4. nádvoří
13:00 Přednáška a workshop (vazba květin) – Pivovarský dvůr
14:00 Přednáška a workshop (péče o balkónové a venkovní rostliny) – Pivovarský dvůr
15:00 Přednáška a workshop (péče o interiérové rostliny) – Pivovarský dvůr
15:00 Koncert FONS – Konírna
16:30 Koncert C-VOX – Konírna
Celý den bude další doprovodný program pro děti (hledání jehly v kupce sena, poznávání stromů, malování na obličej).

Hana Kabrdová