„To je jako naschvál. Zrovna tento týden na mě vyšel úklid v domě, a ten s sebou nese i odklízení sněhu, pokud tedy nějaký je. Myslel jsem, že už budu mít tuhle zimu pokoj, když už je duben. Bohužel, prohazoval jsem chodník před domem už ráno a až se vrátím z práce, čeká mě to nanovo," prohlásil Pavel Synek ze Žďáru nad Sázavou.

Nečekaná a intenzivní sněhová nadílka některých lidem zkomplikovala i jejich tradiční velikonoční zvyky. „Na Zelený čtvrtek navečer chodíme tradičně do Třech Studní na zelené pivo – vycházíme od přátel z chaty a pak jdeme lesem čtyři kilometry tam a pak zase stejnou cestou zpátky. Tak doufám, že si večer v tom sněhu nepolámeme nohy," vyjádřila se včera odpoledne Kristýna Fialová z Nového Města na Moravě.

O letošní barvení velikonočních vajec se v souvislosti s počasím trochu obává Petra Strnadová ze Žďáru nad Sázavou. „Vajíčka vždycky barvíme v cibulových slupkách a pod ně ještě dáváme lístky z jarních rostlinek, které vždycky utrhnu v zahrádce. Letos je nejspíš půjdu dolovat s lopatou, jestli ten sníh do neděle nesleze," postěžovala si mladá žena.

I včera měli řidiči na uklouzaných silnicích co dělat, aby se udrželi ve vyjetých kolejích a nesklouzli do příkopu. Hlavně ti, co už v souladu s kalendářem a hlavně s jarním počasím v předchozích týdnech přezuli na letní gumy. „Přece nepojedu znovu do servisu nechat nandat zimní gumy. To radši zatím nebudu jezdit. Doufám, že ten marast ze silnic do konce týdne zmizí a už dál nebude sněžit, protože na Velikonoční pondělí potřebuji jet k příbuzným," doufá František Dufek ze Žďáru nad Sázavou.

„Letos jsem to neodhadla," mračila se včera ve Žďáře mladá maminka, zatímco kolečka kočárku jí vázla ve sněhu na chodníku. „Sáňky jsme zazimovali, zimní oblečení jsem už měla vyprané v pytlích na půdě. Když začalo v úterý sněžit, říkala jsem si, že to je poslední záchvěv zimy, ale dnes ráno jsem vylezla na půdu a pytle s bundami a rukavicemi zase snesla dolů. O Velikonocích to vidím spíš na sněhuláka než na rozkvetlé kočičky," prohlásila žena skepticky.

Dnes meteorologové přes den předpovídají slabé oteplení a nižší intenzitu sněhových přeháněk, ale zítra se má opět ochladit a sněhových vloček zase přibude. „V neděli bude převážně oblačno, během dne s ojedinělými sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi – 1 až – 4 °C, nejvyšší denní dosáhnou 1 až 5 °C," sdělila Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.