Šestnáctičlenné družstvo vystoupilo v kategorii formací a předvedlo taneční choreografii s názvem Skyfall. Ve své kategorii bylo jediné. Proto se republikové mistrovství pro tuto kategorii zrušilo.

„Bohužel nebyly splněny podmínky, aby došlo k titulární soutěži. Pro tu se musí přihlásit minimálně tři družstva," vysvětlil ředitel Mezinárodního tanečního festivalu v Ústí nad Labem Petr Barnat. I přesto však družstvo bylo nominováno na mistrovství světa v německých Brémách.

„K soutěži sice nedošlo, ale vystoupit jsme museli. Díky našemu snažení jsme nominováni na mistrovství světa formací v německých Brémách. To se uskuteční 6. prosince," řekla kapitánka týmu a vedoucí tanečního sdružení Věra Mokříšová.

Formací sice vystoupilo v Ústí celkem šest, ovšem pouze ta žďárská předvedla latinskoamerické tance. Ostatní soutěžili v podkategorii standard. Tanečníci ze Žďáru zůstali s latinskoamerickými tanci sami.

Nákladné šití

„Není to poprvé, co v této kategorii chybějí účastníci. Za poslední čtyři roky se za formace nepřihlásil nikdo, takže jsme byli rádi, že letos prolomilo ledy sdružení Smyk ze Žďáru. Formace jsou pro diváky velmi atraktivní, a program tak byl pestřejší," popsal ředitel Barnat. Důvodem nízké účasti je podle něj především finanční a časová náročnost tréninku formací. Každá z nich má totiž včetně náhradníků osmnáct až dvacet členů, kteří musejí najít společný volný čas na nácvik.

„Kromě toho je dost nákladné i šití šatů. Ušít deset fraků a desatery taneční šaty není jen tak. Dřív si lidé formace zvali třeba na plesy, aby zatančily, což jim finančně trochu přilepšilo. Dnes se ale šetří," uvedl Barnat. Stejného názoru je Mokříšová. „Nejsou to jen šaty pro tanečníky. Je samo o sobě dost nákladné dostat skoro dvacet lidí z jednoho místa na druhé, nemluvě o závodech v zahraničí," nechala se slyšet kapitánka týmu. I přesto se však tanečníci se sdružení Smyk nadále chtějí zdokonalovat ve své činnosti. „Před mistrovstvím světa bychom rádi zavítali na velkou soutěž formací v Rakousku. Byla by to pro nás taková generálka," prozradila Věra Mokříšová.

Sám ředitel Petr Barnat jim za Českou republiku bude držet palce.