Na tancovačce vystoupí hned dvě hudební tělesa – domácí Horácká Muzika a hostující Hanácká muzika z Litovle. Vystoupení obou souborů má pikantní příchuť, ani jeden totiž nepochází z hlavní moravské zpěvácké zóny, přesto lidé uslyší cimbál a další typické znaky moravského folkloru.

Samotná Horácká muzika ze Žďáru navazuje na svou akcí na tradici cimbálové muziky, která v regionu ještě na počátku 20. století existovala. „Pak se ale na ni trošku zapomnělo," říká jeden z pořadatelů akce a člen Horácké muziky Stanislav Růžička. Podle něj by Žďárská tancovačka mohla ve městě zažehnout plamínek nové folklorní tradice. „Žďár byl dříve znám svými národopisnými folklorními plesy. Naším cílem je, abychom si jednou mohli říct, že už v uvozovkách nepotřebujeme být národní, ale že si vystačíme sami," říká Stanislav Růžička.

Prostřednictvím tancovačky chtějí organizátoři vyzkoušet, zda folklor bude veřejnost zajímat a bavit. Pokud se tradice ujme, mohli bychom časem uspořádat i něco většího, ale pořád v rámci hesla Žďár sám sobě ," uvažuje muzikant, hrající ve žďárském souboru na housle.

Pro zpestření vystoupí na pondělní Žďárské tancovačce akci také účinkující ze souboru Studánka. Ti nejen ukáží své schopnosti, ale zájemce z řad veřejnosti naučí i základní kroky k horáckým tancům.