„Nejlepší truhláři, instalatéři a opraváři lesnických strojů se zapojili do běžného života německé firmy, kde měli možnost vyzkoušet si novodobé technologie, pracovat s moderními stroji, nástroji i s novými materiály," uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová s tím, že každá podobná zkušenost je pro studenty velkým přínosem.

Vyráběli i nábytek

Truhláři se například podíleli na výrobě nábytku na zakázku i na jeho montáži u zákazníka. Opraváři si vyzkoušeli drobné opravy a servisní práce na vozech a instalatéři pomáhali kromě jiného při zakázkách na vodovodním potrubí a solárních systémech. „Práce to byla zajímavá a naši praktikanti při ní obstáli znamenitě. Kromě odborného rozvoje žáků splnila praxe v Německu i další cíle projektu. Mladíci si procvičili cizí jazyky, zorientovali se v neznámém prostředí, dokázali se o sebe postarat a navázali přátelské kontakty," vyjmenoval výhody projektu ředitel SOŠ Nové Město na Moravě Ivo Teplý. Ten věří, že se studentům nabyté zkušenosti budou hodit, protože o dobré řemeslníky je v zahraničí zájem. Důkazem úspěchu je nabídka práce jednomu z truhlářů, kterého majitel firmy hned po vyučení zaměstná.

Škola bude ve svém projektu pokračovat i v příštích letech. Odborná praxe v zahraničí se stane pevnou součástí vzdělávání v učebních oborech.