Na několika stanovištích se tam studenti 2. ročníků místních středních škol seznamovali s úskalími v silničním provozu. Na vlastní kůži si zkoušeli jízdu na trenažéru motocyklu a automobilu i simulátoru nárazu pro demonstraci účinnosti bezpečnostních pásů. „Čekal jsem, že náraz bude větší. Ale pán, co simulátor obsluhoval, říkal, že jede jen třicítkou. Při padesátce bychom si prý poranili paži a břicho. Byla to pro mě zkušenost," popsal své pocity sedmnáctiletý Petr Klimeš.

Záchranáři mladým lidem radili, jak se mají zachovat, stanou-li se účastníky dopravní nehody a na dobrovolnících předvedli jak poskytovat pomoc, hasiči představili náplň své práce a ukázali vybavení vozu, republikoví policisté zase informovali zájemce o nehodovosti a nejčastějších příčinách kolizí a strážníci upozornili na nevidomé mezi námi.

„Studenti byli dále svědky ukázky vyprošťování oběti dopravní nehody, kterou provedli hasiči a zdravotníci," uvedla Dagmar Pálková, preventistka žďárské městské policie.

Preventivní dopoledne, jehož se zúčastnila omladina z průmyslové, zdravotnické nebo technické školy a gymnázia, připravili městští policisté a odbor dopravy oddělení Besipu města Žďáru nad Sázavou.