„Máme už ale prostřednictvím projektu Ministerstva práce a sociálních věcí Zaměstnanost zažádáno o dotaci, abychom mohli získat ještě další dva preventisty. To, že ve městě pracují, se nám velice osvědčilo," uvedl Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

Asistenti prevence kriminality se po ulicích Žďáru pohybují od září roku 2013. Působit začali především v oblasti Stalingradu. Toto sídliště bylo rok předtím zařazeno mezi takzvané sociálně vyloučené lokality. V místě, kde žije početná romská komunita, začali preventisté pomáhat s dohlížením na veřejný pořádek, a především komunikovat s obyvateli a apelovat na ně, aby dodržovali zákony a vyhlášky.

Podle Kunce se tito asistenti prevence kriminality městské policii osvědčili, a proto usiluje o to, aby mohla jejich tým rozšířit. „Chceme docílit toho, aby se mohli střídat každý den na ranní a odpolední směně, v terénu by tedy sloužili po celý den," uvedl vedoucí strážníků Martin Kunc.

Asistenti prevence kriminality se starají o vše ohledně prevence. „Hlavně mluví s lidmi, s dětmi a rodiči, zjišťují, kde vyvstaly nějaké potíže a pomáhají je vyřešit. Když se problém vyřešit nedaří a opakuje se, upozorní strážníky a městské úředníky," popsala Dagmar Pálková, preventistka žďárské městské policie a mentorka asistentů. „Musejí hlavně dobře znát své působiště, lidi, co tam žijí, vztahy mezi nimi. Díky tomu mají u nich přirozenou autoritu, domluví se s nimi. Lidé vědí, že se na ně mohou spolehnout. Jejich práce je pro nás velkou pomocí," dodala Pálková.

Asistenti se ale nepohybují jen v sídlišti Stalingrad. Pravidelně procházejí i střed města, park Farská humna nebo ten zvaný „u Ivana", lidé na ně narazí i v sídlišti Libušín.

Asistenti se zajímají i o čtvrť Klafar, co sousedí se Stalingradem, při pochůzkách sledují, zda dodržují pravidla cyklisté a majitelé psů, pomáhají i na dětském dopravním hřišti a hlídají u přechodů pro chodce, mluví s bezdomovci.

Žďárská městská policie zároveň letos žádá, a to přes programy ministerstva, také o příspěvek na činnost stávajících asistentů. Ročně na ni vynaloží zhruba 600 tisíc korun. „Rozhodně to za to stojí," řekl vedoucí žďárských strážníků Martin Kunc. Preventivní působení asistentů, kteří nemají pravomoci jako strážníci, a jejich kontakt s lidmi podle něj přinesly dobré výsledky. „Většinou se s lidmi domluvíme. Už si zvykli, že nás potkávají, a také že se na nás mohou kdykoli obrátit, ne jen když řešíme nějaký problém nebo upozorňujeme na přestupek. S čímkoli rovněž rádi poradíme, třeba starší lidé se nás často ptají na různé informace," shodují se Stanislav Kovač a Miroslav Dvořák, současní žďárští asistenti prevence kriminality.