ČERVENEC

11. července

Milovy

Na území Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy přibyla nová přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov. Lokalita, známá pod jménem Rychtářky, představuje unikátní krajinný celek vodního toku se slepými rameny a přilehlých podmáčených luk. Nová přírodní rezervace zahrnuje více než 60 hektarů pozemků.

23. července

Bystřicko

Deset nových tras pro cyklisty s názvem Zubří stezky začaly sloužit návštěvníkům Bystřicka i místním. Ke každé trase, které vedou po méně frekventovaných silnicích, zpevněných komunikacích i lesních cestách, byl vydán letáček, jenž je k dostání v Turistickém informačním centru v Bystřici nad Pernštejnem.

29. července

Nové Město na Moravě

Z šestnáctihodinové bitvy o vrchol K2 vyšel novoměstský horolezec Radek Jaroš vítězně. Mimořádně náročným výstupem úspěšně završil zdolání všech čtrnácti osmitisícovek bez použití kyslíkového přístroje. Takzvanou Korunu Himálaje získal Radek Jaroš jako patnáctý člověk na světě.

SRPEN

6. srpna

Dolní Rožínka

O další těžbě uranu se rozhodlo v Dolní Rožínce na Bystřicku. Ruda se má z lokality získávat až do roku 2017. Při návštěvě odštěpného závodu GEAM, pobočky státního podniku DIAMO, to konstatoval ministr obchodu a průmyslu České republiky Jan Mládek.

9. srpna

Žďár nad Sázavou

Bleskové povodně v okresním městě mají dohru v podobě správního řízení vůči zemědělskému podniku, který obdělává pozemky na stržanovském kopci. Podle lidí postižených záplavami jsou na vině jeho špatné osevní postupy. Voda s bahnem z polí se lidem do objektů dostala dokonce opakovaně.

29. srpna

Žďár nad Sázavou

Žďárský poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře je po dlouhých jednáních oficiálně v majetku církve. Potvrdila to mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová. Kostel by se měl díky majetkovému převodu v budoucnu více otevřít směrem jak k věřícím, tak i k širší veřejnosti.

ZÁŘÍ

9. září

Žďár nad Sázavou

Kvůli prodeji jedovatého alkoholu, po jehož požití zemřel v březnu člověk z Moravce, poslal žďárský okresní soud na čtyřicet měsíců do vězení Miloše Straku z Bobrové. Případ je součástí takzvané metanolové kauzy, která v Česku začala v září 2012.

12. září

Žďár nad Sázavou

Hotel Bílý lev se konečně začal bourat. Ze žďárského náměstí Republiky začala mizet léta nevyužívaná a chátrající stavba. Zbourání vyšlo společnost VHS Bohemia na přibližně čtyři miliony korun. Firma je již pátým majitelem kdysi vyhlášeného hotelu, problémy s ním trvaly více než patnáct posledních let.

23. září

Žďár na Sázavou

Žďárské relaxační centrum za necelé dva roky od otevření muselo už několikrát návštěvníky pokutovat. Zatím největší sankce postihla čtrnáctiletého hocha, respektive jeho matku. Ta musela zaplatit 14,5 tisíce korun kvůli sázce, k níž se nechal chlapec vyhecovat velkou potřebu vykonal do vody v zábavním bazénu.