„Fotografie zachycují hlavně krajinu a přírodu v okolí Sejřku, Blanska a Chotěboře,“ prozradil terapeut komunity Štěpán Borkovec, který klienty při fotografování vede. Učí je, jak zvolit vhodný motiv, jak jej vyfotografovat i jak lze s fotografií dále pracovat.

Jak zároveň dodal, na výstavu vybrali celkem dvacet fotek, které vznikaly v průběhu letošního a minulého roku. „Každý autor se dívá do hledáčku trochu jinak, výsledkem je pestrá směsice černobílých a barevných fotografií,“ dodal Borkovec.

Ročně projde komunitou v Sejřku přes 40 osob, které tam absolvují léčebný program složený ze skupinové a individuální terapie, pracovní terapie a mnoha dalších aktivit, které jim mají pomoci začlenit se zpět do běžného života. Celosvětově se jedná o nejúspěšnější model léčby drogově závislých. Léčba je pobytová a trvá osm až třináct měsíců.

Nositelé jména Slonek měli sraz v Odranci
VIDEO: Odranec obsadili Slonkovi. Bylo jich téměř sto padesát

„V komunitě, která se jako jediná svého druhu v České republice zabývá léčbou klientů s duševní nemocí a závislostí, je právě terapie prostřednictvím fotografování jednou ze součástí komplexní léčby,“ řekl vedoucí Terapeutické komunity Sejřek Jan Mokrý.

Snímky klientů budou k vidění až do konce letních prázdnin. Zájemci si je mohou zdarma prohlédnout každý všední den od 8 do 15 hodin. Výstava je prodejní.