„Byli jsme rádi, že se sešlo tolik kadovských příznivců a taky, že nám vydrželo počasí," pochvaloval si zdařilou akci starosta Kadova Jiří Lausch.

Na místním výletišti se setkali nejen lidé, kteří v Kadově stále žijí, ale také ti, jež se odstěhovali už před mnoha lety. „Sešli se tam i bratr se sestrou, každý z nich teď bydlí na jiném konci republiky," potvrdil Jiří Lausch.

Právě dojemný příběh sourozenců, kteří se po letech setkali ve své rodné vesnici byl jeden z těch, které podobné akce dokážou okořenit notnou dávkou lidskosti a patriotismu.

„Jednadevadesátiletá Blažena Krejčí přijela z Velkých Janovic. Z Kadova se odstěhovala ve dvaceti letech. Její rodná chaloupka už má dávno jiného majitele. Na setkání rodáků se po letech potkala se svým bratrem Václavem Plockem, který nyní bydlí v Příbrami a je mu osmdesát šest let. Nevidí se spolu často. Blažena Krejčí je stále velmi vitální, obešla celou obec a vzpomínala na to, jak Kadov vypadal v době jejího dětství a mládí. Tvrdila, že je v Kadově pořád doma. Tyto příběhy nás velice těší, právě kvůli nim se podobné akce pořádají," řekl starosta.

Při podobných příležitostech hrají velkou roli vzpomínky. A aby se rodákům vzpomínalo lépe, připravila obec výstavu historických fotografií. „Vystavili jsme fotografie od těch nejstarších až po současnost. Snímky zobrazující nejstarší dějiny Kadova a pozůstatky kadovských hutí, domy a místním obyvatele, školu a také současnost tak, aby lidé, kteří přijeli odjinud, viděli, že Kadov stále žije," popsal spoluorganizátor akce Miloslav Lopaur.

Do Kadova zamířili i lidé z okolí. „Já jsem si nemohl nechat ujít výstavu fotografií. A taky musím prozradit, že jsem do Kadova jezdil už jako malý chlapec, protože moje maminka kamarádila s tehdejší paní řídící místní školy," svěřil se Jaromír Černý z Nového Města na Moravě.

Kadovští rodáci i návštěvníci obce si mohli také nakoupit zboží hrnčířky, kováře a dalších řemeslníků, popovídat si, zazpívat i zatancovat. „Pozvali jsme dvě kapely, lidem se to velice líbilo. Dokonce nám říkali, že se ve větších městech se podobné akce tolik nedaří. Určitě jsme ale udělali i nějaké chyby, to už ale tak bývá a měli bychom se z nich poučit," okomentoval zdařilou akci Jiří Lausch.