"Sníh mizí před očima vypadá to už špatně. Tento týden se mají teploty držet vysoko nad nulou a předpokládáme, že sníh do víkendu roztaje," uvedl Radek Vichr ze serveru Lyžařské Novoměstsko.

O víkendu si na Novoměstsko přijelo zalyžovat na tratě poměrně dost lidí. "To nás i trochu překvapilo, hlavně v sobotu přitom nebylo hezky, drobně mrholilo," dodal Radek Vichr.

Relativně slušně sjízdný byl ještě těsně po víkendu naposledy upravovaný okruh v okolí Třech Studní a Fryšavy. Jde o trasu Skihotel - Vlachovice - Tři Studně - Medlov - Nad Kadůvkem - Fryšava - Tři Studně - Sklené - Vlachovice - Medlovské údolí - Skihotel.

I přes výrazné oteplení, je ale sněhu na Novoměstsku stále ještě dostatek, a oproti původním informacím se traťaři z Novoměstska rozhodli ještě jednou vyjet na tratě s velkou rolbou. Ta má v úterý odpoledne vytvořit okruh hotel Ski - Vlachovice - Sklené - Fryšava - Tři Studně - Nové Město ČD - hotel SKI. Ve čtvrtek se v regionu čeká množství srážek. Zda půjde o sníh, není jisté. Každopádně, pokud výrazně zaprší, bude to konec aktuální sezony.

Sníh je obecně velmi mokrý a těžký a amatéři budou mít problém na něj vůbec namazat. V dobrém stavu zůstávají závodní tratě u hotelu Ski, které jsou veřejnosti do pátku přístupné po celý den.

S rolbou se do terénu vydali i žďárští traťaři. Sněhové podmínky v areálu Martina Koukala a jeho okolí jsou dobré a úpravci tak mohli najet žďárský okruh a tratě na loukách nad Pilákem.

Organizátoři zdejšího lyžování zároveň apelovali na lidi, kteří si na tratě s sebou berou psa, nebo se po okruhu procházejí jen v botech. Psi mají na lyžařské tratě vstup zakázán, stejně jako všichni, kteří se na tratích pohybují bez lyží na nohou.

Podobný nešvar se rozmohl v minulých týdnech i na Novoměstsku, kdy pěší likvidovali zejména pásy pro volnou techniku, kterou si spletli s chodníkem. "Nechápu, co se těm lidem honí v hlavě, když pěšky houpou ve stopě a kolem nich projíždějí lyžaři. Když je sníh tvrdý, tak to tolik nevadí, ale když změkne, jezdíme doslova po kráterech od bot. Nehledě na to, že lyžař může takhle snadno někoho srazit," vyjádřil se běžkař Martin Novák.

-----------------

Hodnocení sezony

Aktuální sezona byla plná zvratů a extrémního počasí. První solidní, i když krátké, lyžování nabídl již loni v listopadu areál Martina Koukala, pak přišla obleva a od konce prosince silný mráz.

Chumelit však nezačalo a díky umělému sněhu se dalo bez obav jezdit pouze na závodních tratích u hotelu Ski. Pro amatérské lyžaře tak sezona prakticky začala až v únoru, kdy však sněžilo tak silně a dlouho, že běžkaři měli rázem nový problém - čerstvě najeté stopy jim rychle zapadávaly.

Ideálních chvil pro běžecké lyžování na turistických tratích si proto letos lidé mnoho neužili. Intenzivní sněžení s následným oteplením volně přešlo v mrholení a začátkem března se sníh proměnil v těžkou mokrou kaši.

--------------

Lyžování v Ochoze

pondělí 2.3. - pátek 6.3. trasy otevřeny celý den

-----------------

Sněhová pokrývka

Nové Město na Moravě [600 m.n.m.]
25 cm

Nové Město na Moravě, Ski [600 m.n.m.]
cca 40 cm

Fryšava pod Žák.horou [730 m.n.m.]
40 cm

Žďár, areál M. Koukala [600 m.n.m.]
35 cm

Výhled počasí na příští dny v regionu: denní teploty nad nulou, oblačno, déšť

zdroje údajů: ab-sport.cz, lyzovani.nmnm.cz