„Když se ukáže, že je zájem větší, bramborového piva můžeme pro nějakou další příležitost připravit více," uvedl sládek Vladimír Vecheta, který při přípravě piva vycházel z receptury pocházející ze 17. století, kdy s rozšiřováním brambor do Evropy postupně vznikaly různé recepty na jejich využití a zpracování. První várka piva, kterou v Edenu uvařili a jež nyní dozrává, obsahuje jenom několik desítek litrů tohoto bramborového speciálu.

Program slavností bude v sobotu i v neděli probíhat od půl desáté do osmnácti hodin. V rámci kuchařské show lidé na pódiu uvidí profesionální kuchaře připravovat z brambor netradiční pokrmy, jako je například bramborový tatarák. „Sami pak budou moci ochutnat výsledek," uvedla Kristýna Veselá z turistického centra Eden. Chybět nebude ani soutěž ve škrábání brambor, ale i jedlíků, kteří budou na čas pojídat kilogram uvařených brambor.

V rámci Slavností brambor se však nebude pouze jíst. Odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského návštěvníkům představí desítky bramborových odrůd a vysvětlí, jak se tato plodina typická pro Vysočinu pěstuje. Poradí zájemcům i s výběrem vhodné odrůdy do kuchyně, představí fialové brambory i další bramborové rarity a připraven je také zábavný program pro nejmenší návštěvníky slavností.

V minulých dvou letech se návštěvnost slavností, které navázaly na bystřickou tradici z 90. let minulého století, pohybovala kolem dvou tisíců lidí, přičemž první ročník byl spojen s poklepáním základního kamene centra za více než 150 milionů korun. To bylo uvedeno do provozu na jaře, přičemž zrekonstruovaný statek doplnila horácká vesnička a ekopavilon.