VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek: Na dobré pivo si člověk musí počkat

Bystřice nad Pernštejnem - Hitem letošních Velikonoc v bystřickém centru Eden bude unikátní čokoládové pivo. Pro fajnšmekry je uvařil sládek tamního minipivovaru Vladimír Vecheta.

31.3.2017
SDÍLEJ:

Vladimír Vecheta kontroluje, jak zraje novinka čokoládové velikonoční pivo.Foto: Deník/Jaroslav Loskot

„Jde o premiéru, čokoládové pivo jsme zatím ještě nikdy nevařili. Snažili jsme se o jakousi alternativu k populárním zeleným a červeným pivům, která jsou na jaře oblíbená. Vyrobit barevné pivo ale není úplně jednoduché, takže jsme raději šli do receptu, který vypadá vizuálně obyčejně, ale přesto je netradiční," říká sládek.

Pro výrobu piva s příchutí a vůní čokolády musely být použity speciální ingredience. „Ty jsou dvě. Tou první je takzvaný čokoládový slad, což je speciálně upravovaný pšeničný slad vyráběný v Bavorsku. Je tmavý, když ho vysypeme z pytle, vypadá to, jako bychom sypali čokoládové kuličky," popisuje první ze specifických přísad bystřický sládek.

Druhou ingrediencí přidávanou do velikonočního piva je samotná čokoláda. Na tři hektolitry, které v Edenu na sváteční akci připravují, je jí zapotřebí něco mezi jedním až dvěma kilogramy. „Čokoláda se do piva přidává spolu s chmelem už ve fázi vaření. Pivo pak má chuť na jedné straně chmelovou, a na druhé straně jsou v něm výrazně cítit i chutě jiné. Ale protože používáme hořkou čokoládu, tak hořkost nakonec převládá," podotýká Vecheta.

Čokoládové pivo, stejně jako ostatní hořké moky, se musí vařit dlouho před samotnou konzumací. Doba jeho zrání je přibližně dva měsíce.

Pivo s příchutí čokolády ale není jediným speciálním hořkým mokem, které bystřický sládek pro návštěvníky Edenu připravil. Již tradičně se tam na různých akcích podává bramborové, dýňové nebo medové pivo.

„Už jsme toho zkoušeli docela dost. Například fíkové pivo, jehož chuť byla příjemně ovocná. Nebo pivo kořeněné, při němž byla do každé lahve přidána chilli paprička. Mělo název čertovské a opravdu pálilo. A pravidelně na masopust vaříme uzené pivo. Je z nakouřeného sladu, který se vyrábí v Bavorsku," vyjmenovává další speciální nápoje z bohaté nabídky bystřického minipivovaru tamní sládek, který, jak přiznal, je sám nadšeným pivařem.

„Z naší výroby dávám přednost takové spíše chuťovkové záležitosti, černé osmnáctce, jejíž vaření se nám velice dobře daří, a která je spíše na hranici pivního likéru. Je to pivo silné, nedá se pít tak jako pivo výčepní. A když je dobře udělaný světlý ležák, tak mi také chutná. Pokud jde o speciály, mám rád uzené pivo a také to bramborové," prozrazuje své tajné chutě Vladimír Vecheta. Vaření piva se věnuje už deset let.

Na tu pravou chuť moku s vůní čokolády si ovšem jak sládek, tak i návštěvníci Edenu, budou muset ještě nějakou dobu počkat. Jak je známo, všechno chce svůj čas, a tak ani zrání piva se nesmí nijak uspěchat. „Po dvou měsících zrání je jeho chuť více prokreslená a zajímavější. Někdy mám trochu husí kůži, když stále ochutnávám, a pořád to není ono. Pak ale uplyne doba

Autor: Helena Zelená Křížová

31.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nová ulice ponese název Výrobní

Lukáš Krpálek ve finále olympijských her v Riu porazil Elmara Gasimova.
9

Stihne Krpálek MS? Spíš ne, mrzí judistu

Fotosoutěž Letní barokní Vysočina má sedm vítězů

Vysočina, Žďársko – Šestadvacet autorů s více než 130 fotografiemi se utkalo ve fotografické soutěži Letní barokní Vysočina. K nejoblíbenějším námětům patřily například žďárská Zelená hora, Jaroměřice nad Rokytnou nebo Telč. Soutěž vyhlásila krajská příspěvková organizace Vysočina Tourism, jež nyní zveřejnila jména vítězů.

Sexuolog Weiss půjde k soudu v říjnu. Hrozí mu trest až šest let vězení

Vysočina – Až šest let vězení hrozí sexuologovi Petru Weissovi z Prahy za to, že loni v září podle policie způsobil na Pelhřimovsku dopravní nehodu, při níž zemřeli dva lidé, a jeden byl vážně zraněn. Dvaašedesátiletý lékař tehdy vyvázl s lehkým zraněním. Policie nakonec dospěla k závěru, že Weiss se před nehodou nevěnoval řízení a jel příliš rychle. Vyšetřování bylo ukončeno a spis už je i s podanou obžalobou u Okresního soudu v Pelhřimově.

V Medlově se už mohou výletníci koupat

Žďársko – Nadšenci pro koupání v přírodních nádržích si už mohou bez obav zaplavat i v rybníku Medlov. Voda tam před dvěma týdny dostala „čtyřku“ – kvůli velkému množství sinic nebyla vhodná ke koupání, i když jeho předchozí striktní zákaz (stupeň 5) už tam hygienici zrušili.

Ze dvora rodinného domu zmizelo jízdní kolo

Radňoves – Policisté z Velkého Meziříčí řeší případ krádeže, ke kterému došlo v úterý 15. srpna v Radňovsi. Dosud neznámému nenechavci se tam v jednom rodinném domě zalíbilo jízdní kolo Kellys červené barvy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení