VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sládek: Na dobré pivo si člověk musí počkat

Bystřice nad Pernštejnem - Hitem letošních Velikonoc v bystřickém centru Eden bude unikátní čokoládové pivo. Pro fajnšmekry je uvařil sládek tamního minipivovaru Vladimír Vecheta.

31.3.2017
SDÍLEJ:

Vladimír Vecheta kontroluje, jak zraje novinka čokoládové velikonoční pivo.Foto: Deník/Jaroslav Loskot

„Jde o premiéru, čokoládové pivo jsme zatím ještě nikdy nevařili. Snažili jsme se o jakousi alternativu k populárním zeleným a červeným pivům, která jsou na jaře oblíbená. Vyrobit barevné pivo ale není úplně jednoduché, takže jsme raději šli do receptu, který vypadá vizuálně obyčejně, ale přesto je netradiční," říká sládek.

Pro výrobu piva s příchutí a vůní čokolády musely být použity speciální ingredience. „Ty jsou dvě. Tou první je takzvaný čokoládový slad, což je speciálně upravovaný pšeničný slad vyráběný v Bavorsku. Je tmavý, když ho vysypeme z pytle, vypadá to, jako bychom sypali čokoládové kuličky," popisuje první ze specifických přísad bystřický sládek.

Druhou ingrediencí přidávanou do velikonočního piva je samotná čokoláda. Na tři hektolitry, které v Edenu na sváteční akci připravují, je jí zapotřebí něco mezi jedním až dvěma kilogramy. „Čokoláda se do piva přidává spolu s chmelem už ve fázi vaření. Pivo pak má chuť na jedné straně chmelovou, a na druhé straně jsou v něm výrazně cítit i chutě jiné. Ale protože používáme hořkou čokoládu, tak hořkost nakonec převládá," podotýká Vecheta.

Čokoládové pivo, stejně jako ostatní hořké moky, se musí vařit dlouho před samotnou konzumací. Doba jeho zrání je přibližně dva měsíce.

Pivo s příchutí čokolády ale není jediným speciálním hořkým mokem, které bystřický sládek pro návštěvníky Edenu připravil. Již tradičně se tam na různých akcích podává bramborové, dýňové nebo medové pivo.

„Už jsme toho zkoušeli docela dost. Například fíkové pivo, jehož chuť byla příjemně ovocná. Nebo pivo kořeněné, při němž byla do každé lahve přidána chilli paprička. Mělo název čertovské a opravdu pálilo. A pravidelně na masopust vaříme uzené pivo. Je z nakouřeného sladu, který se vyrábí v Bavorsku," vyjmenovává další speciální nápoje z bohaté nabídky bystřického minipivovaru tamní sládek, který, jak přiznal, je sám nadšeným pivařem.

„Z naší výroby dávám přednost takové spíše chuťovkové záležitosti, černé osmnáctce, jejíž vaření se nám velice dobře daří, a která je spíše na hranici pivního likéru. Je to pivo silné, nedá se pít tak jako pivo výčepní. A když je dobře udělaný světlý ležák, tak mi také chutná. Pokud jde o speciály, mám rád uzené pivo a také to bramborové," prozrazuje své tajné chutě Vladimír Vecheta. Vaření piva se věnuje už deset let.

Na tu pravou chuť moku s vůní čokolády si ovšem jak sládek, tak i návštěvníci Edenu, budou muset ještě nějakou dobu počkat. Jak je známo, všechno chce svůj čas, a tak ani zrání piva se nesmí nijak uspěchat. „Po dvou měsících zrání je jeho chuť více prokreslená a zajímavější. Někdy mám trochu husí kůži, když stále ochutnávám, a pořád to není ono. Pak ale uplyne doba

Autor: Helena Zelená Křížová

31.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vedoucí Kouty poprvé na jaře vyhrály, odnesla to juniorka Vrchoviny

Fotbalisté Křoví (ve žlutém) dlouho srdnatě vzdorovali vedoucím Dukovanům. Kvalita soupeře se ale nakonec projevila a hosté odjeli s prohrou 1:6.

Jarní krize Měřína se dál prohlubuje

Kadovští v neděli postaví májku, upálí čarodějnici a vypustí lampiony štěstí

Kadov – Neděle bude v Kadově ve znamení práce i zábavy. Poslední dubnový den musí místní obyvatelé dle zavedených zvyklostí ozdobit a postavit májku, vytvořit hranici a upálit čarodějnici.

Snídat férově se bude ve Žďáře na louce ve Farských humnech

Žďár nad Sázavou – Férově snídat se bude ve Žďáře nad Sázavou i letos. Happening Férová snídaně, který je piknikem pro širokou veřejnost podporující prodej fairtradových a lokálních produktů, se v okresním městě uskuteční v sobotu 13. května od 9 do 12 hodin.

Sexuální slídil Pejchal neuspěl s odvoláním a půjde sedět

Dobroutov/Brno - Pětatřicetiletý Vladimír Pejchal z Dobroutova na Jihlavsku půjde definitivně na pět a půl roku do vězení za nevhodné obtěžování nezletilých dívek, vydírání, nebezpečné pronásledování, křivé obvinění a nezákonné navazování kontaktů s dětmi mladšími patnácti let.

Záchranáři vyjíždí čím dál častěji. Každých 12 minut

Vysočina – Zdravotnická záchranná služba (ZZS) za posledních deset let zvýšila svůj počet výjezdů v Kraji Vysočina zhruba o čtvrtinu. Nyní vyjíždí každých dvanáct minut. Stále častěji v terénu pomáhají kromě záchranářů i lékaři. Nejvíce vyjíždění k chronicky nemocným lidem a seniorům.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies