„Kromě výročí školy jsme připravili také setkání rodáků a přátel obce. Před námi je bohatý kulturní program, který začne ve 12.30 vítáním a prezentací hostů v místním kulturním domě," uvedl starosta Bohdalce Stanislav Kučera.

Bohdalečtí i hosté odjinud si následně prohlédnou školu, dětské hřiště, sportovní areál i hasičskou zbrojnici. „Připravena je pro ně také výstavka historických i současných fotografií školy ve školní budově a dále ještě jedna větší expozice v kulturním domě. Tam toho bude k vidění o něco více," vyjádřil se Stanislav Kučera.

S historií i současností se účastníci slavnosti setkají také v bohdalecké hasičské zbrojnici. Šedesátičlenný sbor místních dobrovolných hasičů se pochlubí jak moderní technikou, tak i stroji, které mají svá nejlepší léta už dávno za sebou.

Po mši svaté, která se uskuteční u kapličky Panny Marie Lurdské, se všichni přesunou zpět do kulturního domu. „Po všech slavnostních projevech si znovu připomeneme historii naší školy," řekl bohdalecký starosta.

Povolení ke stavbě nové školní budovy bylo vydáno v roce 1912 a o rok později se začalo stavět. „V roce 1914 byla stavba již téměř hotova, ale práci přerušila válka. Ke kolaudaci došlo až 6. října 1915. 31. října byla škola vysvěcena hornobobrovským děkanem Arnoštem Kotinským a obec konečně získala důstojnou budovu," připomenul archivář Vít Křesadlo, který je autorem publikace s příznačným názvem Bohdalec.

V současné době je do školní budovy kromě malotřídní základní školy umístěná také školka. Instituce nabízí kromě klasického vyučování i mimoškolní zájmovou činnost.

Informacemi o historii školy ale slavnost neskončí. Na závěr přijde na řadu večeře a následná taneční zábavou. „K tanci a k poslechu nám zahrají a zazpívají Pikardi," uvedl Stanislav Kučera.