„Jsme spokojeni s výnosem i kvalitou hlíz. Ačkoli bylo i letos poměrně sucho, výsledky jsou mnohem lepší než loni," řekl agronom Zemědělského podniku Ostrov nad Oslavou Miroslav Říha. Tam měli sklizeno 6. října.

„Loni se výnosy na hektar pohybovaly okolo dvaceti jedna tun. Letos je to zhruba o deset tun více," uvedl předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan. Dva týdny po sklizni už mají v Radostíně nad Oslavou. „Jsme relativně spokojení. Letošní úroda je zhruba v dlouhodobém porovnání průměrná, určitě ale lepší než minulý rok," řekl František Toman z radostínského Zerasu. „Hodně záleželo na lokálních srážkách," dodal Toman s tím, že velké rozdíly ve výnosech byly znát na polích i v rámci jednoho podniku.

Cena brambor přímo od pěstitelů se nyní pohybuje kolem pěti korun za kilogram. V obchodě je i dvakrát vyšší. „Farmářská cena u velkých dodávek je zhruba tři koruny padesát haléřů. Cesta brambor na spotřebitelův stůl je ale dlouhá, což se projevuje na výsledné ceně v marketech," popsal předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan. Podle něj je důležité dbát také na to, kdo brambory prodává. „Není moc vhodné je kupovat u silnic, protože není jasný jejich původ ani to, jak je prodejci skladují," upozornil Chlan. „Vhodnější je nakupovat brambory v marketech, kde je jistota, odkud jsou. Nebo nejlépe přímo od zemědělců," poradil Chlan.

Marie Kulhánková ze Žďáru nad Sázavou byla vybírat brambory u známých v Nové Vsi u Nového Města na Moravě. „Letos tam měli opravdu velké brambory, některé vážily přes šest set gramů. Pěstují tam bionty, což je starší odrůda pozdních brambor, chuťově velmi dobrá," pochvalovala si Marie Kulhánková. Velké brambory se ale zpravidla v obchodech neprodávají. „Právě kvůli tomu, aby nepřerostly, se sklízejí o trochu dříve," řekl Chlan. „Kilový sáček čítající dvě brambory by ke klasickému prodeji moc vhodný nebyl," dodal Chlan s úsměvem.