V areálu huti budou moci návštěvníci po oba dva dny od 11 do 18 hodin pozorovat sklářské mistry přímo při práci. „Zatímco někteří budou předvádět tvorbu sklářských výrobků tradičními technikami, jiní, především současně působící skláři, předvedou svoji aktuální tvorbu. Obě skupiny umělců se budou skvěle doplňovat," konstatoval Karel Švanda, organizátor setkání a provozovatel hotelu U Hrocha, ke kterému nová huť patří.

Vyrobená díla si budou moci lidé po akci zakoupit. Finanční výtěžek z prodeje poputuje na dobročinné účely. „Hodláme podpořit činnost škrdlovického domu s pečovatelskou službou. Zároveň nás moc těší, že se hlavním partnerem této akce stala naše obec Škrdlovice," poznamenal Karel Švanda.

Glass turistika

Ke sklářské peci se U Hrocha postaví řada sklářů z bývalé škrdlovické sklárny Beránek. „Scházíme se ke společnému posezení ve Škrdlovicích pravidelně první pátek v měsíci. Nápad se nám líbí a jsme rádi, že výtěžek z akce půjde na dobročinné účely," řekl brusič skla a zároveň současný starosta Vojnova Městce Karel Malivánek. „Většina bývalých sklářů je již v důchodu nebo pracuje v jiných oborech. Proto se těší, že si zase sáhnou na píšťalu," dodal Malivánek.

Sklářské setkání bude v sobotu večer zakončeno kulturním programem ve škrdlovické Hrocharéně, kde vystoupí kapela Hroši&Půlrock.

Nová huť ve Škrdlovicích je zaměřená na glass turistiku. Poskytuje zážitkovou službu, díky níž mohou zájemci sledovat skláře přímo při práci. V samotné produkci se huť specializuje na výrobu reklamních a dárkových předmětů a také na originální nápojové sklo pod značkou Sklářská huť U Hrocha.