„Celkový počet všech výjezdů překročil za uplynulých čtyřiadvacet hodin 220. Běžně hasiči v kraji v průběhu jednoho dne zasahují u 25 událostí," uvedla ve středu dopoledne mluvčí krajských hasičů Petra Musilová s tím, že nejvíce výjezdů hasičů bylo v průběhu úterního večera a noci na středu zaznamenáno na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Žďársku.

Kvůli popadaným stromům byly ve středu ráno ráno neprůjezdné úseky tří silnic třetí třídy na Havlíčkobrodsku mezi Čachotínem a Rozsochatcem, Krucemburkem a Košínovem a mezi Vojnovým Městcem a Košínovem. Na odstranění stromů pracovali silničáři společně s hasiči.

Namrzlé vozovky v noci komplikovaly dopravu na Žďársku. „Silničáři tam zajišťovali sjízdnost pomocí devíti sypačů," uvedl Tomáš Krejčí z dispečinku krajských silničářů.

Dopoledne problémů značně ubylo. „Od osmé do jedenácté hodiny zasahovali hasiči v souvislosti s počasím u jedné desítky událostí. Ve všech případech se jednalo o stromy, které padly na komunikace a překážely tak plynulé dopravě. Stromy hasiči odstraňovali například na Havlíčkobrodsku u Štoků nebo Šlapanova, na Žďársku mimo jiné u Křižanova nebo u Velké Bíteše. Situace v kraji se výrazně zlepšila, i nadále však hasiči na stanicích slouží v plných početních stavech," popsala Musilová.

Meteorologové v poledne vyhlásili nové varování před silným sněžením, větrem a tvorbou sněhových jazyků, které platí až do zítřejšího večera.