Neodmyslitelnou rekvizitou před hotely, penziony a hospůdkami jsou opět po několika letech do sněhu zapíchnuté lyže a hůlky. Především o sobotách a nedělích. „Zájem ze strany lyžařů je velký. Od pondělí do pátku tu máme hodně lyžařských výcviků a pobytů. Na víkend odjíždějí, takže jeden až dva volné pokoje na sobotu a neděli se ještě najdou," konstatoval Jiří Halva, ředitel hotelu U Loubů ve Třech Studních.

Jak dále podotkl, tři roky po sobě nebyl sníh, maximálně jeden vhodný víkend pro lyžování. „Letošní sníh si tedy logicky lidé maximálně užívají. Běžkařské tratě začínají přímo před hotelem, jsou exkluzivní, ba naprosto srovnatelné se zahraničím," míní Halva.

Vyšší obsazenost penzionu a zájem o občerstvení v restauraci ze strany lyžařů než loni hlásí Petr Kadlec z Penzionu Krčma na náměstí, rovněž na Třech Studních. „Přes týden volné pokoje jsou," řekl Kadlec s tím, že pro příchozí vyrobili ledový bar, mnohem větší než v předešlých dvou letech.

Strojově upravované lyžařské běžecké trasy na Novoměstsku vedou severovýchodně od Nového Města na Moravě a procházejí územím pětadvaceti obcí a osad. Již desátým rokem přispívá na údržbu lyžařských tras kolem svého Penzionu Klokočí v Kadově Martin Leskour. Tvrdí, že na návštěvnosti penzionu je znát, když jsou stopy projeté, a když nikoliv – lidem se jednoduše nechce prošlapávat si je sami.„Letošní zimní sezona je mnohem lepší než ta loňská, volné pokoje jsou hlavně přes všední dny, ale to je obvyklé. Lidé čekají na poslední chvíli, jaké bude počasí. To není jako v létě, kdy si ubytování rezervují i půl roku dopředu," vyjádřil se Leskour.

Restaurace doslova narvaná k prasknutí – to je nyní typický víkendový obrázek v Hotelu Ski u Nového Města na Moravě, který leží přímo u Vysočina Areny. Lyžaři tam využívají možnosti zajezdit si na tratích, na nichž závodili biatlonisté na přelomu roku. Pak se stavují „na Ski" na oběd či na něco na zahřátí.„Kromě toho tu máme ubytované sportovce z Kanady, Běloruska a Ukrajiny. Jsou u nás na lyžařském kempu, přičemž lyžaři z Běloruska a Ukrajiny zůstávají až do neděle 5. ledna," sdělil provozní manažer Hotelu Ski Roman Jakubec.

Už jen v některých termínech volné ubytovací kapacity mají v Hotelu Leopold v Račíně. I tam se evidují díky sněhové nadílce, lyžařům a upraveným běžkařským tratím přímo u hotelu větší poptávku po službách. Včetně trendu víkendových pobytů. „Lidé jezdí spíše na prodloužené víkendy. Hotel se specializuje na pobyty s dětmi. Na pololetní prázdniny jsme pro ně nachystali zábavu v podobě animačního programu," sdělila majitelka Hotelu Leopold Petra Pyšíková.

I na Žďársku panují ideální lyžařské podmínky. Včera ráno vyjela rolba na úpravu žďárského a hamerského okruhu a dále na Losenici. Všechny tři okruhy byly následně vhodné jak na bruslení, tak i na klasiku.