Vodovod mají v Sázavě napojený na pět obecních studní. V těch je teď vody dost. „Teď sice problém s vodou nemáme, na rozdíl od jiných míst v republice, ale každopádně jsme to museli nějak řešit. Máme kopané studně, a ty jsou mělké. Když nastanou taková sucha jako loni, přijdou o vodu nejdříve," dodal starosta.

Nový vrt dělníci vyhloubili na pozemcích nad sázavským koupalištěm. Už při vrtání bylo zřejmé, že by mohl být hodně vydatný. „Je hluboký šedesát metrů, což se prý podaří asi u jednoho ze sta vrtů. Voda z něj volně vytéká, takže musel být uzavřen tlakovou zátkou," přiblížil starosta.

Že bude vrt poskytovat dostatek vody, naznačila už první, jednodenní čerpací zkouška, která se uskutečnila hned v lednu ukázala vydatnost nejméně jeden litr za sekundu. Nyní skončila další zkouška, tentokrát čtrnáctidenní. Díky ní mohli odborníci stanovit vydatnost vrtu přesněji. „Podrobnou zprávu dostaneme až za pár týdnů, ale předběžné výsledky jsou optimistické, ukazují dva litry za sekundu, což je skvělé. I kdyby to byl jeden litr za sekundu, bylo by to více, než dávají všechny naše studně dohromady," připomněl František Ledvinka.

Sázavský vodovod je teď napojený na pět obecních studní. Obec nyní musí nechat postavit propojení nového vrtu se sběrnou studní a přívod elektřiny. Sázavu to podle starosty bude stát zhruba jeden milion korun. „Ještě ale není hotové výběrové řízení, zatím máme požádáno o územní rozhodnutí. Konkrétní částku tedy budeme znát až po výběrovém řízení," uvedl František Ledvinka. Vyhloubení vrtu a ostatní práce s tím spojené vyšly pak přibližně na tři sta tisíc korun. Po územním řízení bude následovat takzvané vodoprávní řízení. „V jeho rámci vodoprávní úřad stanoví, kolik vody budeme moci prostřednictvím nového vrtu čerpat," sdělil Ledvinka.

Sázavští plánují, že stavba bude kompletně hotová do konce jara. „Nový vrt je na pozemcích místního koupaliště a také část propojení bude potřeba přes tento pozemek vést, takže musíme umožnit provozovateli, aby ho mohl připravil na letní sezonu," vysvětlil starosta Ledvinka. Vrt stojí na soukromém pozemku, sázavské zastupitelstvo už ale také schválilo a s majitelem domluvilo směnu. „Vyměníme ho za jiný pozemek, aby vrt stál na obecním," doplnil starosta Ledvinka.