Návštěvníky vyzývá, aby odhodili předsudky, jež vůči fyzice někteří mají, a láká je seznámit se s některými základními fyzikálními jevy skutečně zblízka. Sahat na exponáty je totiž dovoleno!

„Ano, to platí až na pár výjimek doslova. Návštěvníci tu najdou plazmovou kouli a mohou si vyzkoušet, že pomocí koule se dá rozsvítit zářivka. Nebo Gaussovo dělo, to je takový magnetický urychlovač a ukáže, jak lze pomocí magnetu vystřelit kuličku, máme tady i krásný hologram – člověk má tendenci sáhnout si na žárovku, a i když to vypadá, že se vznáší nad exponátem, žádná tam není," přiblížila Kamila Dvořáková, průvodkyně Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou.

Potrubní pošta

Dál výstava představí například magnetickou levitaci, Faradayovu klec, potrubní poštu, transformátor, Da Vinciho samonosný most, skládání barev nebo co dokáže silný magnet. Všechno prezentuje názorně a srozumitelně i pro laika, a ke hře vybízí spolu s dětmi i dospělé.

Fyzika hrou je k vidění ve dvou sálech regionálního muzea. Jednou její částí je putovní výstava Vítězslava Prokopa z Brna, exponáty druhé části vytvořili studenti žďárské vyšší odborné školy a střední průmyslové školy.

Výstava potrvá do 16. listopadu. Otevřeno je denně kromě pondělí, vstupné stojí 10 korun, pro děti, studenty a seniory 5 korun a pro předškolní děti a pedagogický dozor je vstup zdarma.