„Jedná se o druhý ročník. Pozvány byly úspěšné osobnosti z různých oborů se zajímavým životním příběhem. Konference je určena pro studenty a rodiče školy a je rovněž otevřena širší veřejnosti,“ nechala se slyšet za organizátory, Biskupské gymnázium (BIGY) ve Žďáře nad Sázavou, Iva Burešová.

Letos budou přednášet imunoložka, biochemička a držitelka ocenění Česká hlava za rok 2005 Blanka Říhová, dále astronom a astrofyzik Jiří Grygar nebo Brit Michael G. S. Londesborough, který se zabývá chemií boru jako vědecký pracovník Ústavu anorganické chemie Akademie věd České republiky a prostřednictvím České televize se snaží přibližovat vědu mladým lidem.

„Čtvrtou osobností je Stanislav Gálik, velice úspěšný podnikatel a inovátor. Založil a vybudoval módní značku Galard, kterou poté prodal. Věnuje se studentskému projektu UNIFER, podílí se na inovacích v České spořitelně a přednáší psychologii na Masarykově univerzitě v Brně. V roce 2015 byl magazínem Forbes vybrán mezi 30 nejúspěšnějších Čechů pod 30 let,“ doplnila výčet pozvaných Iva Burešová.

Málo vody je také v přehradě ve Víru. Tam je to navíc umocněno snížením hladiny kvůli opravě přehradní hráze.
Řeka Balinka je pod hladinou normální vodnosti

Přednášky se konají v prostorách Bigy v sobotu 20. května od 10 do 16 hodin. V ceně vstupného je občerstvení formou švédských stolů, příspěvek na jídlo činí 70 korun. Po přednáškách bude možnost posezení v příjemném prostředí.

Akce Meeting 17 navazuje na loňské setkání. O své životní cestě tehdy vyprávělo posluchačům šest absolventů BIGY, kteří představili svoji životní cestu od bran střední školy až ke své současné profesi.