Ačkoli se Křižanovští na ministerstvo obraceli dopisyi peticí, svůj boj o zachování rychlíkové zastávky prohráli. Přesto se ještě nevzdávají. „Budeme trvat na tom, aby nám byl dlouhodobý plán ministerstva na roky 2017 až 2022 předložen a aby do něj byly rychlíky zaneseny," vyložila nadcházející plány starostka Křižanova Marie Smejkalová.

Zhruba před týdnem dokonce vznikla internetová stránka, která se problému podrobně věnuje. „Teď jsme prohráli, je to ale běh na dlouhou trať," popsal tvůrce webu, který si nepřál být jmenován. Rychlík z Křižanova do Brna už více než dva roky denně využívá k dopravě do zaměstnání.

„Nejsem sám, znám mnoho lidí, pro které je výhodnější do Brna dojíždět než tam bydlet," komentoval cestující. „Zatímco cesta z Křižanova do Brna-Králova Pole rychlíkem trvá osmatřicet minut, osobní vlak jede o dvacet minut déle. Jet po dálnici je ale kvůli času a bezpečnosti nemyslitelné," dodal.

„Kraj Vysočina si klade za dlouhodobý cíl, aby se lidé ze Žďáru do Brna dostali za hodinu. Na nás už ale nebere zřetel," podotkl ještě tvůrce webu.

Spojení se zatím ale nezrychlí. Zatímco podle stávajícího jízdního řádu dojedou cestující ze Žďáru do zastávky Brno, hlavní nádraží, za hodinu a jedenáct minut, od neděle bude cesta trvat i bez „zdržení" v Křižanově o minutu déle.

„Na trase jsou plánovány ještě další opravy, které vlak mírně zdrží. Hotovo by prý mělo být přibližně do pěti let. Proč se alespoň po tu dobu nemohla zastávka rychlíku v Křižanově zachovat, mi není jasné," uvedl nespokojený cestující. Zároveň také upozornil, že zatímco západním směrem staví vlaky v mnohem kratších intervalech, vzdálenost mezi Žďárem a zastávkou Brno-Královo Pole je 56 kilometrů.

Návrh zrušit v Křižanově zastávku rychlíku však nebyl letošní novinkou. „Původně měly přestat vlaky stavět v Křižanově už od prosince 2015, po dohodě ministerstva s krajem byla změna posunuta na prosinec 2016," uvedl mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Tím reagoval také na argument kraje, který tvrdil, že o změně nebyl informován.

Vlakovou zastávku v Křižanově nevyužívají pouze obyvatelé z okolí. Na rychlík do Brna zde nastupovali také cestující z Velkého Meziříčí.