První turisté vystoupají na rozhlednu zřejmě už na jaře roku 2015. Ski klub totiž dostane z evropského Regionálního operačního programu (ROP) na realizaci stavby dotaci ve výši 5 259 803 korun.

„Dotace pokryje šedesát procent nákladů na výstavbu rozhledny," řekl Jiří Novotný, předseda Ski klubu Velké Meziříčí. „Samozřejmě nás to velice těší. Byla to pro nás skvělá zpráva, že ROP akci podpoří. Jako jediná z Meziříčí se do tohoto programu dostala," připomněl Novotný.

Realizace projektu je v současné době ve fázi přípravy výběrového řízení a prováděcího projektu. Začátek stavby ještě v letošním roce je tedy nereálný.

„Průběh výběrového řízení představuje dobu minimálně tří měsíců, a vzhledem k tomu, že je konec července, je jasné, že letos se stavět nezačne. Chtěli bychom stavbu zahájit příští rok na jaře, a počítáme s tím, že dokončovat ji budeme na jaře v roce 2015," přiblížil Jiří Novotný.

„Předpokládáme, že pro financování nákladů, které nepokryje dotace, si budeme muset pomoci úvěrem," uvedl předseda Ski klubu s tím, že doufají, že klubu některá z bank vyjde vstříc. „Byli bychom velmi rádi; máme totiž za to, že podobně originální stavbu, zpracovanou architektem Hlaváčkem, by si přáli mít i ve mnoha jiných lokalitách," poznamenal Jiří Novotný.

Uznávaný architekt Václav Hlaváček navrhl věž rozhledny do tvaru šroubovice, která navíc bude v noci zajímavě osvětlena. Jeho řešení si z několika návrhů získalo největší sympatie zastupitelů. Pro stavbu se nadchla i většina obyvatel, kteří hlasovali v místní anketě .

Hlaváčkova spirálovitá stavba sklidila úspěchy na mnoha místech v Evropě a přinesla mu několik nabídek, líbila se například také v Rotterdamu. Architekt ale projekt jinde neuplatnil, když se ujistil, že zájem Velkomeziříčských trvá. „Jsme velice rádi, že držel slovo a projekt nechal nám. Doufáme, že se vše povede," pověděl Jiří Novotný.

Václav Hlaváček byl podle svých slov velmi potěšen zájmem o svůj návrh. Přednost dal Velkému Meziříčí, protože rozhlednu navrhl „na míru". Projektoval ji speciálně pro Fajtův kopec, aby z výšky bylo vidět na známý dálniční most.

„Projekt vznikal až na základě výběru místa. Václava Hlaváčka jsme oslovili, zda by nějaký návrh zpracoval. Místo se mu velmi líbilo svou polohou, návrh je tedy ‚šitý' přímo pro ně. Bylo by sice možné objekt přemístit, ale k jinému místu by už tak ‚nepasoval'," popsal Novotný. „Myslím, že Vysočina může získat další výraznou dominantu," dodal.

Na projektu začalo nejprve pracovat město, ale ukázalo se, že dotaci může získat nejvýše čtyřicetiprocentní. Investiční akci tedy převedlo na Ski klub, který měl šanci dostat finance až do výše šedesáti procent potřebné sumy. „Po té velké práci, kterou Ski klub s přípravou dotace měl, to považuji za skvělé zadostiučinění pro naše lyžaře," řekl starosta Radovan Necid. Rozhledna může přivést do města návštěvníky i mimo lyžařskou sezonu.

Při zpracování žádosti využil Ski klub služeb odborné firmy; odborníky najme i na zpracování administrace dotačního titulu. „Využíváme služeb profesionálních agentur, zaměstnávat vlastní management jen kvůli této akci by pro nás nebylo rentabilní. Jsme občanské sdružení, většina lidí tu pracuje ve svém volném čase," vysvětlil Jiří Novotný. Stálých zaměstnanců má Ski klub jen několik.