„Opravu musíme do zahájení mistrovství stihnout, protože tato komunikace je pro příjezd do sportovního areálu důležitá," potvrdil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Realizaci zaplatí město, část půjde z rozpočtu místní části Rokytno. „Celkem to vyjde zhruba na milion korun. Asi čtyři sta tisíc korun půjde z rozpočtu místní části Rokytno. Zbytek zaplatí mikroregion, kterému převede město pro tento účel potřebnou částku. To proto, že mikroregion bude realizátorem stavby, ovšem za stoprocentního přispění Nového Města na Moravě," vysvětlil Michal Šmarda.

Místní část Nového Města na Moravě zaplatí opravu komunikace v zastavěné části obce. „Z našeho rozpočtu se bude hradit nový povrch od bytovek až téměř po konec obce," řekl předseda osadního výboru Miroslav Lukeš.

Lidé znají opravovanou komunikaci především pod názvem devítka. Pojmenování vzniklo v době, kdy hlavní silnice vedoucí z Nového Města na Moravě do Žďáru nad Sázavou byla ještě označena číslem osmnáct. „Devítka se cestě vedoucí z Rokytna začalo říkat proto, že byla poměrně úzká. Byla to prostě polovina osmnáctky," vysvětlil s úsměvem Miroslav Lukeš.

Částečná oprava

Komunikace byla částečně opravena už dříve. I v tomto případě bylo důvodem k realizaci rekonstrukce povrchu silnice sportovní klání světového formátu. „Opravovala se před mistrovstvím světa v biatlonu, bohužel se tehdy neudělala celá," sdělil Miroslav Lukeš.

Neopravené části kratší od křižovatky na Vlachovice a Tři Studně, delší od Rokytna, by se měly dodělat v letošním roce. „Od křižovatky se silnicí vedoucí na Vlachovice a Tři Studně zůstal jeden úsek, který se v první etapě nedělal. Není v úplně havarijním stavu, ale bude potřeba jej také opravit. O to se postarají Vlachovice a Tři Studně. Zbytek zajistí mikroregion s Rokytnem," doplnil místostarosta.