Město doplatí stavbu centra skoro třemi miliony korun. „Městská rada doporučila zastupitelstvu schválit v této věci rozpočtové opatření ve výši 2 765 321 korun s tím, že záloha ve výši 400 tisíc, již město uhradilo v roce 2013 na interiéry Rodinného centra Srdíčko, bude pohledávkou města za příspěvkovou organizací Poliklinika Žďár nad Sázavou," uvedla žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Jak zdůraznila, zmíněné dva a tři čtvrtě milionu jsou investicí do majetku města, nikoli příspěvkové organizace, která je v budově polikliniky v nájmu. Interiéry už pak budou v majetku a také v režii příspěvkové organizace.

Zahájení provozu v opravených prostorách je v plánu od dubna. „Posledního března chceme slavnostně nové centrum otevřít, od 1. dubna už bude plně fungovat v normálním provozu," sdělila Jana Kamarádová, zástupkyně vedoucí koordinátorky Srdíčka. „Nyní ale ještě v suterénu samozřejmě ‚nebalíme', stále plníme program naplánovaných aktivit," řekla Jana Kamarádová s tím, že na práci ve zrekonstruovaných prostorách se těší. „Místa bude víc, budeme mít velkou i menší hernu, tělocvičnu, víceúčelovou místnost, kterou budeme využívat například pro přednášky, promítání nebo kurzy. Těm by mohl v budoucnu posloužit i vybavený kuchyňský kout," dodala Kamarádová.

Zázemí pro matky

Nové Srdíčko vzniká i díky výtahu, který vede až do 4. patra, kam dříve nejezdil. „Umožnil tak rozvoj zbytku polikliniky," sdělil ředitel polikliniky Michal Hubert Zrůst. Centrum roste na místě bývalé výdejny jídla.

„Je to celé přestavěné, kompletně nová je i vzduchotechnika, sociální zařízení, šatna pro cvičence, odpovídající zázemí tu bude mít personál," uvedl ředitel. „Nechybí místnost na přebalování dětí, tedy zázemí pro maminky, takzvaný family point," doplnil Zrůst. „Nebude sloužit jen návštěvníkům Srdíčka, ale všem maminkám," řekla Jana Kamarádová.

Zázemí pro maminky s dětmi bude sloužit všem návštěvnicím polikliniky, které budou potřebovat například nakojit, převléct či přebalit miminko. V Srdíčku přibude i recepce.

Rodinné centrum bude podle Zrůsta moci využívat rovněž terasu na střeše budovy, která bude vybavena například lavičkami. Bezpečnost zajistí skleněná zábrana, kterou bude terasa obehnána.

Poliklinika se přestavuje za provozu. „Je to složité, ale snažíme se, aby to lidem co nejméně vadilo a narušovalo jejich program," doplnil Michal Hubert Zrůst. Provoz na spojovacích cestách ovšem i tak stavební ruch zákonitě narušuje. „Proto je také pro nás prioritou, aby byla rekonstrukce prostor úspěšně v termínu dokončena," uzavřela starostka Dagmar Zvěřinová.

Rodinné centrum Srdíčko provozuje ve Žďáře Kolpingovo dílo České republiky. Město ho podporuje prostřednictvím krajského projektu prorodinné politiky. V suterénu, odkud se centrum přestěhuje, bude fungovat prodejna a půjčovna zdravotnických potřeb.