Setkání se koná každých pět let, dosud se ale scházeli pouze Herálečtí. „Nyní jsme Rodáky rozšířili a uvítáme návštěvníky z celé Vysočiny," sdělila herálecká zastupitelka Renáta Gregorová. Oslavy začnou v pátek koncertem Nadi Urbánkové, po němž bude následovat vystoupení PiňaKolády. V sobotu se představí pardubický swingový a jazzový orchestr JK Band.

V sobotu ráno vzbudí Herálecké hasiči. „Budou objíždět obec s koněspřežkou a zvát obyvatele na oslavy," vysvětlil starosta Herálce Lubomír Gregor. Hasičům bude patřit celé sobotní dopoledne. „Ukáží vyprošťování osoby z auta. Přivezou i plošinu, na které se budou moci zájemci projet," přiblížil předseda herálecké kulturní komise Ladislav Havlík. „Návštěvníci se mohou těšit i na koncert pardubického JK Bandu a šermíře," doplnil Havlík. Na sobotní odpoledne je připravená rovněž přehlídka dravců a na večer taneční zábava.

Nedělní program zahájí slavnostní mše za rodáky v kostele svaté Kateřiny, odpoledne se ve fotbalovém zápase utká Herálec s Vrchovinou.
Po celé tři dny budou otevřené výstavy v základní i ve staré škole a na faře. K vidění budou plastiky a obrazy Františka Hamáka, dobové fotografie nebo háčkované výrobky. Svoji činnost představí isokolové a myslivci.

PROGRAM:
Rodáci Vysočiny, Herálec
pátek 31. 7. 2015
17.00 koncert Naďa Urbánková
18.00 koncert PiňaKoláda
sobota 1. 8. 2015
8.00 -12.00 program hasiči
14.00 – zahájení hejtmanem
Jiřím Běhounkem, dále: koncert JKBand Pardubice, šermířská vystoupení, večer taneční zábava
neděle 2. 8. 2015
11.00 – slavnostní mše
16.30 – fotbal Herálec-Vrchovina

Hana Jandová