„Fresky jsou unikátem nejenom u nás v Meziříčí, ale i na Moravě a možná i v celé republice," prohlásil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid s tím, že zastupitelé na obnovu vzácných fresek v rytířském sále schválili finanční částku ve výši čtyři sta tisíc korun. Padne na to i 1,39 milionu korun letošní dotace přislíbené Ministerstvem kultury na regeneraci městské památkové zóny. Meziříčí se letos vzdalo všech oprav jiných kulturních památek ve prospěch fresek v zámku.

Vlastní restaurátorské práce na freskách mají vyjít asi na dva miliony korun, celkově by obnova zámeckého rytířského sálu měla stát zhruba 2,5 milionu korun. Zrekonstruován bude také vstupní portál s klenbou, dveře, kamenné schody i podlaha. Zbytek potřebných financí uhradí majitelé zámku. „Cílem je všechno provést v letošním roce," doplnil starosta Necid.

Sál s klenbami a čtvercovým půdorysem se nachází v přízemí jižního křídla zámku a byl poškozen pozdějšími úpravami. Velké okno se v minulosti začalo hroutit, a muselo být vyztuženo železnými traverzami. Plocha stěn s freskami zabírá 64 metrů čtverečních. Nejnáročnější bude odkrytí všech vrstev, kterými jsou malby překryty.

Scéna z turnaje

Středověké fresky mají pocházet zřejmě ze 13. století, přesně to bude zřejmé až po jejich kompletním odkrytí a zrestaurování. „Sondy napovídají, že fresky zobrazují světský život, možná turnajovou scénu," přiblížila ředitelka meziříčského muzea, jež v zámku sídlí, Irena Tronečková. „V tom je jejich výjimečnost, protože dosud známé fresky z tohoto období se zachovaly v církevních stavbách, kde bylo téma pochopitelně jiné," dodala ředitelka s tím, že většinou šlo o výjevy ze života světců a z bible.

Původní hrad v Meziříčí byl postaven kolem roku 1230 jako jeden z nejstarších na Moravě, v 16. století byl přestavěn na zámek. Zajímavým tamním muzejním exponátem je například kapesník potřísněný krví následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este při sarajevském atentátu. Hrabě Harrach, tehdejší majitel meziříčského zámku a císařův pobočník, byl totiž také v autě, kterým projížděl následník trůnu s arcivévodkyní Žofií ulicemi Sarajeva. Po atentátu se manželům snažil poskytnout první pomoc, a krev následníka trůnu přitom ulpěla na jeho kapesníku.