„Podnět k tomuto kroku dala novoměstská radnice, která má zájem na dokončení obnovy a využití prostor bývalého novoměstského zámku, kde galerie sídlí," uvedla Žofie Řádková z novoměstské radnice.

Architektonická kancelář Transat architekti pojala studii rekonstrukce komplexně. Řeší nejen samotný objekt někdejšího novoměstského zámku, ale také jeho okolí. „Jde o širší kontext. Řešili jsme mimo jiné také to, že do blízkosti zámku je zavedena autobusová doprava. Tím je původní zámecký park přeťatý a z obrazu zámku, jenž se tyčil nad zámeckým parkem, nic nezbylo. Právě tato část by se týkala i města," sdělil architekt Petr Všetečka.

Podle vize architektů se má zámecký park rozšířit tím, že by byla zrušena příjezdová cesta na autobusové nádraží z ulice Masarykova a celá plocha pod galerií by se ozelenila. Samotné autobusové nádraží zůstane na svém místě, vjezd k němu se bude nově řešit ze státní silnice.

Další změnou, která v případě realizace studie objekt galerie čeká, je jeho větší otevření veřejnosti. „Zámek dnes působí poměrně uzavřeným a nepřístupným dojmem. Vytipovali jsme si proto několik míst, kde by mohly vzniknout proluky. Jde zejména o garáž a trafostanici, které uzavřely zámek směrem do bývalé zahrady," vysvětlil Petr Všetečka.

Nová studie řeší zbourání garáže a posunutí trafostanice o podlaží níž. „Garáž je jedinou částí zámku, která není památkově chráněna, takže ji můžeme zbourat. Trafostanici bychom schovali pod monumentální schodiště, které zajistí návštěvníkům přístup z obou nádvoří přímo do parku, který by pod objektem vznikl," prozradil architekt Všetečka.

Novoměstská radnice projevila v minulosti zájem zejména o obnovu druhého nádvoří, které by mohlo mimo jiné sloužit i pro městské akce. „Doufáme, že se na to peníze sehnat podaří. Byli bychom rádi, kdyby se začalo od druhého nádvoří, protože to je věc, která hoří," řekl novoměstský starosta Michal Šmarda.

Rekonstrukce se ale objekt bývalého zámku zřejmě hned tak nedočká. „Studie byla pojata velkoryse, zpracovává celou koncepci přestavby Horácké galerie a její začlenění do Nového Města. S největší pravděpodobností bude nutné tuto akci dělat na etapy," prohlásil Michal Šmarda.

Problémem jsou, stejně jako v dalších podobně velkých projektech, peníze. „Celková investice se přibližuje k dvěma stům milionům korun. Jenom přestavba depozitářů vyjde okolo šedesáti milionů. Když se tento návrh zpracovával, tak jsme předpokládali, že bude možné čerpat evropské peníze. V tuto chvíli jsou vhodné dotační programy omezeny návštěvností, což nás značně limituje. Ze všech projektů, které kraj zvažoval, je z tohoto důvodu realizovatelný pouze projekt jihlavského muzea," vysvětlila současnou situaci Ivana Schallnerová z odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Kraje Vysočina.

Představitelé Nového Města by rádi znali časový harmonogram akce. To ale není možné. „V tuto chvíli nelze sdělit, kdy by bylo možné přistoupit k realizaci přestavby Horácké galerie v Novém Městě na Moravě. Pokusíme se na to získat nějakou dotaci," uzavřela Ivana Schallnerová.