VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální recepty pro sváteční tabuli

Žďár nad Sázavou - Najdete si v o vánočních svátcích chvilku pro potěšení chutí vašich blízkých? Připravili jsme pro vás několik tipů na zajímavé pokrmy, které vaří hospodyňky na Žďársku.

25.12.2008
SDÍLEJ:

Sváteční stůl.Foto: zdroj redakce

Kokosové pusinky

20 dkg pískového cukru šleháme ve vodní lázni se čtyřmi bílky, dokud nevznikne tuhá hmota. Do té pak zamícháme 25 dkg kokosu (možno místo části kokosu přidat strouhané ořechy). Z kokosové hmoty tvoříme kuličky nebo hromádky, které ukládáme na vymaštěný plech. Pusinky sušíme v troubě při velice nízké teplotě (50 stupňů v elektrické troubě) třeba i několik hodin. Cukroví se rozleží zhruba za týden, uchováváme jej v plastové dóze.

Novoroční dort

V dortové formě upečeme korpus z piškotového těsta (na jedno vejce 3 dkg pískového cukru a 4 dkg polohrubé mouky) nebo zakoupíme hotový. Potřeme jej marmeládou a navršíme na něj hustý vanilkový pudink, který poklademe kompotovaným, mraženým nebo čerstvým ovocem (borůvky, maliny, jahody, banán, kiwi, mandarinky…). Ovoce pak zalijeme uvařenou želatinou a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout. Před podáváním dort ozdobíme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.

Jablečný silvestrovský dort

Rozvaříme několik jablek nakrájených na kostičky v troše vody se skořicí. Poté co je osladíme, do nich pak přidáme jeden vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný ve čtvrt litru vody a chvíli povaříme. Dno dortové formy poklademe piškoty, které pokropíme rumem. Na ně rozetřeme rozvařená jablka. Další vrstvou jsou dvě ušlehané šlehačky, do kterých vmícháme obsah dvou kelímků zakysané smetany a osladíme. Povrch šlehačkové hmoty uhladíme a hustě posypeme strouhanou čokoládou. Dort necháme v ledničce několik hodin ztuhnout a podáváme.

Silvestrovská pomerančová bowle

Oloupané pomeranče (2 kilogramy) nakrájíme na kousky (pokud máme chemicky neošetřené, tak i s kůrou). Dáme do velké mísy a zasypeme dvaceti dekagramy pískového cukru. Zalijeme třemi decilitry rumu a necháme v ledničce hodinu odležet. Potom doplníme dvěma litry bílého vína a vrátíme na několik hodin do ledničky. Před podáváním přilijeme dvě láhve sektu.

Vánoční kuba od Marků

Potřebujeme: 250 g krup, 50 g sušených hub (větší hrst, ale i pár lupínků sušených hub dodá jídlu typickou houbovou chuť), 50 g másla, máslo na vymazání pekáčku, 6 stroužků česneku, 1 cibule, 2 lžičky majoránky, sůl, pepř.

Vaříme, krok za krokem:
- houby namočíme do vody, a když změknou, scedíme je (vodu z nich nevyléváme) a drobně nakrájíme
- spařené a dobře propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je a omastíme polovičním množstvím másla
- zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem, přidáme houby a podle potřeby je podléváme vodou, v níž se máčely, a dusíme je doměkka.
- houby vmícháme do uvařených krup, podle chuti ještě osolíme, opepříme, přidáme majoránku a dobře promícháme
- směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut dozlatova
- podáváme s kyselými okurkami nebo kysaným zelím

Štědrovečerní koláč

Těsto: 200g polohrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 2 vanilkové cukry, 20 g droždí, 0,1 l mléka
Ořechová náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g moučkového cukru, mléko dle potřeby
Maková náplň: 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce švestkových povidel, mléko dle potřeby
Tvarohová náplň: 200 g tvarohu, 1 žloutek, 2 vanilkové cukry
Dále potřebujeme švestková povidla, rozinky a ořechy na ozdobu.

Připravíme kvásek – smícháme droždí, lžičku cukru, lžíci vlažného mléka a necháme vykynout. Na vál dáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, vejce a vanilkový cukr, přidáme kvásek a vypracujeme těsto.

Těsto přeložíme do větší mísy, přikryjeme a v teple necháme vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a vyválíme do kulata. Položíme je do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy. Na připravené těsto stříkáme náplně (nejlépe ozdobnou trubičkou navlečenou do seříznutého mikrotenového sáčku). Postupujeme od kraje a střídáme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Do středu koláče pak použijeme švestková povidla. Koláč dozdobíme kousky ořechů a rozinkami.


25.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V dohledné době se ve Svratce chtějí zaměřit spíše na drobnější akce. „Je stále co dělat i budovat. Chuť by byla, jenom ty penízky mnohdy schází,“ říká starosta Svratka František Mládek.

Školku necháme rozšířit přes prázdniny, říká svratecký starosta

Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu. "Koupil jsem si p
19

Nákup na farmářském trhu? Pivo, chleba a sekaná

Sdružení krajina vystavuje v zámeckém muzeu

Žďár nad Sázavou - Až do konce letošního srpna je zájemcům k dispozici nová výstava Lidé pro přírodu. Návštěvníky čeká v inventoriu žďárského zámeckého Muzea nové generace interaktivní expozice.

Blahodárné prameny dokážou vyléčit nemoci a jsou inspirací umělcům

Vysočina  – Žíznivému doušek vody, unavenému odpočinutí, znavenému horkem chladivé osvěžení – to vše mohou nabídnout studánky, které k Vysočině neodmyslitelně patří. Některým z nich jsou přisuzovány magické a léčivé účinky, lidé je od nepaměti vyhledávali a chránili. A velké pozornosti se studánky těší dodnes.

Bouřky na Žďársku lámaly stromy, hasiči nevěděli, kam vyjet dříve

Žďársko – U pěti desítek událostí zasahovali v průběhu čtvrtečního večera až do pátečního rána hasiči na Žďársku v souvislosti s bouřkami doprovázenými silným větrem, který vyvracel stromy. Podívejte se na video u článku.

Po bouřkách se silnými nárazy větru zůstala denní maxima pod třicítkou

Dukovany – V pátek 23. června nebyly na Vysočině na rozdíl od předcházejících dnů tropické teploty zaznamenány na žádné stanici, denní maxima zůstala pod hranicí 30 stupňů Celsia. Meteorology naopak zaujaly nárazy větru, který provázel bouřky přecházející regionem ze čtvrtka na pátek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies