VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Regionální recepty pro sváteční tabuli

Žďár nad Sázavou - Najdete si v o vánočních svátcích chvilku pro potěšení chutí vašich blízkých? Připravili jsme pro vás několik tipů na zajímavé pokrmy, které vaří hospodyňky na Žďársku.

25.12.2008
SDÍLEJ:

Sváteční stůl.Foto: zdroj redakce

Kokosové pusinky

20 dkg pískového cukru šleháme ve vodní lázni se čtyřmi bílky, dokud nevznikne tuhá hmota. Do té pak zamícháme 25 dkg kokosu (možno místo části kokosu přidat strouhané ořechy). Z kokosové hmoty tvoříme kuličky nebo hromádky, které ukládáme na vymaštěný plech. Pusinky sušíme v troubě při velice nízké teplotě (50 stupňů v elektrické troubě) třeba i několik hodin. Cukroví se rozleží zhruba za týden, uchováváme jej v plastové dóze.

Novoroční dort

V dortové formě upečeme korpus z piškotového těsta (na jedno vejce 3 dkg pískového cukru a 4 dkg polohrubé mouky) nebo zakoupíme hotový. Potřeme jej marmeládou a navršíme na něj hustý vanilkový pudink, který poklademe kompotovaným, mraženým nebo čerstvým ovocem (borůvky, maliny, jahody, banán, kiwi, mandarinky…). Ovoce pak zalijeme uvařenou želatinou a necháme v ledničce několik hodin ztuhnout. Před podáváním dort ozdobíme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.

Jablečný silvestrovský dort

Rozvaříme několik jablek nakrájených na kostičky v troše vody se skořicí. Poté co je osladíme, do nich pak přidáme jeden vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný ve čtvrt litru vody a chvíli povaříme. Dno dortové formy poklademe piškoty, které pokropíme rumem. Na ně rozetřeme rozvařená jablka. Další vrstvou jsou dvě ušlehané šlehačky, do kterých vmícháme obsah dvou kelímků zakysané smetany a osladíme. Povrch šlehačkové hmoty uhladíme a hustě posypeme strouhanou čokoládou. Dort necháme v ledničce několik hodin ztuhnout a podáváme.

Silvestrovská pomerančová bowle

Oloupané pomeranče (2 kilogramy) nakrájíme na kousky (pokud máme chemicky neošetřené, tak i s kůrou). Dáme do velké mísy a zasypeme dvaceti dekagramy pískového cukru. Zalijeme třemi decilitry rumu a necháme v ledničce hodinu odležet. Potom doplníme dvěma litry bílého vína a vrátíme na několik hodin do ledničky. Před podáváním přilijeme dvě láhve sektu.

Vánoční kuba od Marků

Potřebujeme: 250 g krup, 50 g sušených hub (větší hrst, ale i pár lupínků sušených hub dodá jídlu typickou houbovou chuť), 50 g másla, máslo na vymazání pekáčku, 6 stroužků česneku, 1 cibule, 2 lžičky majoránky, sůl, pepř.

Vaříme, krok za krokem:
- houby namočíme do vody, a když změknou, scedíme je (vodu z nich nevyléváme) a drobně nakrájíme
- spařené a dobře propláchnuté kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je a omastíme polovičním množstvím másla
- zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli s jemně nasekaným česnekem, přidáme houby a podle potřeby je podléváme vodou, v níž se máčely, a dusíme je doměkka.
- houby vmícháme do uvařených krup, podle chuti ještě osolíme, opepříme, přidáme majoránku a dobře promícháme
- směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut dozlatova
- podáváme s kyselými okurkami nebo kysaným zelím

Štědrovečerní koláč

Těsto: 200g polohrubé mouky, 1 vejce, 60 g másla, 2 vanilkové cukry, 20 g droždí, 0,1 l mléka
Ořechová náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 50 g moučkového cukru, mléko dle potřeby
Maková náplň: 100 g mletého máku, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce švestkových povidel, mléko dle potřeby
Tvarohová náplň: 200 g tvarohu, 1 žloutek, 2 vanilkové cukry
Dále potřebujeme švestková povidla, rozinky a ořechy na ozdobu.

Připravíme kvásek – smícháme droždí, lžičku cukru, lžíci vlažného mléka a necháme vykynout. Na vál dáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, vejce a vanilkový cukr, přidáme kvásek a vypracujeme těsto.

Těsto přeložíme do větší mísy, přikryjeme a v teple necháme vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a vyválíme do kulata. Položíme je do tukem vymaštěné a moukou vysypané formy. Na připravené těsto stříkáme náplně (nejlépe ozdobnou trubičkou navlečenou do seříznutého mikrotenového sáčku). Postupujeme od kraje a střídáme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Do středu koláče pak použijeme švestková povidla. Koláč dozdobíme kousky ořechů a rozinkami.


25.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Juda (vpravo) vyhrál s Velkým Meziříčím druhou ligu mužů. Dnes nastoupí jeho junioři na MČR v Praze.

Meziříčí ovládlo druhou ligu. Před sebou má kvalifikaci

VÍTĚZOVÉ. Hokejisté Bohdalce (vpravo kapitán Vladimír Jaša s hlavním pořadatelem VHL Karlem Danielem) dosáhli na zlatý hattrick.
13

Obhájce úřadoval. Titul patří Bohdalci

Kůrovec se šíří, pomáhají mu lidé

Vysočina – Kůrovec, přesněji lýkožrout smrkový, žil v lesích vždycky. V posledních letech se však jeho stavy prudce zvedly. Na svědomí má tisíce kubíků poškozeného dřeva.

Policisté pátrají po Jaromíru Sokolovi

Žďársko - Kriminalisté se obracejí na občany s žádostí o spolupráci při pátrání po hledaném muži Jaromíru Sokolovi.

Dobrovolný hasič z Brťoví zachránil tonoucí ženu

Žďársko - Zdeněk Fučík z Brťoví, místní částí obce Prosetín na Bystřicku, zachránil život pětašedesátileté seniorky, která spadla do rybníka. Tělesně postižená žena pod studenou hladinou znehybněla a bez okamžité pomoci by se již nevynořila.

V Bystřici přibudou další místa i byty pro seniory

Bystřice nad Pernštejnem - Další desítky míst vzniknou v zařízeních pro seniory plánovaných v Bystřici. V lokalitě Rovinky a nejbližším okolí je počítáno hned se dvěma domy. První z nich vznikne za biomasovou kotelnou v sídlišti 2, půjde o dům pro seniory se stálým dohledem, město k tomuto účelu prodá pozemky. Cena činí tisíc korun za metr čtvereční plus DPH s tím, že koupě bude dvoustupňová, tedy uzavřená až po zhotovení a kolaudaci stavby.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies